Mamałyga kontra socjalizm - KUKBUK

Mamałyga kontra socjalizm

Zapraszamy na konferencję „Kultura i biznes w kulinariach Europy Centralnej”.
food central europe kukbuk

Czy kuchnia wpływa na stosunki dyplomatyczne? Dlaczego chleb jedzą teraz nawet te narody, które przez dziesiątki lat żywiły się mamałygą? Jak wprowadzić na polski rynek obcą kuchnię? Za czym tęsknią amerykańscy Żydzi, a za czym Polacy w Irlandii? Te zagadnienia – a także wiele innych – zostaną poruszone podczas konferencji „Kultura i biznes w kulinariach Europy Centralnej”, która odbędzie się w dniach 19-20 maja w Warszawie.

 

Konferencję otworzy Maciej Nowak, prezes stowarzyszenia Cook in Poland, krytyk teatralny i kulinarny, a także KUKBUK-owy felietonista. Wprowadzi uczestników w cel spotkania, którym jest poszerzenie i aktualizacja wiedzy na temat znaczenia kulinariów w przestrzeni społeczno-kulturowej krajów Europy Środkowej.

 

Uczestnicy konferencji to teoretycy food studies oraz praktycy branży gastronomicznej – krytycy, producenci, restauratorzy. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i z 10 różnych krajów Europy. Łączy ich fascynacja kulinariami oraz wiedza i doświadczenie biznesowe. Majowe spotkanie będzie wyjątkową okazją, by połączyć perspektywę akademicką z wymiarem praktycznym i spojrzeć na europejskie kulinaria z szerokiej, interdyscyplinarnej perspektywy.

 

Panele teoretyczne ogniskują się wokół pięciu zasadniczych tematów: jedzenie jako doświadczenie społeczne, znaczenie kulinariów w postrzeganiu „obcości”, jedzenie w kontekście tożsamości narodowej, przemiany polskiej kuchni oraz przemiany kulinariów widziane przez pryzmat politycznej transformacji krajów Europy Środkowo-Wschodniej. W ramach bloku biznesowego zostaną podjęte tematy adaptacji kuchni etnicznych do gustów Polaków, nietypowych konceptów restauracji domowych oraz perspektyw rozwoju bliskiego nam rynku słowackiego w kontekście winiarstwa.

 

Wstęp na konferencję jest bezpłatny, ale ze względu na ograniczoną liczbę miejsc sugerujemy zapisać się na wybrane wykłady. Prelekcje będą prowadzone w języku angielskim.

 

Organizatorami konferencji są: Food Studies, Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu SWPS oraz Cook in Poland. Zapisy i więcej informacji znajdziecie na stronie www.foodincentraleurope.com. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017