Liptauer z bajglem - KUKBUK

Liptauer z bajglem

Sekretna uczta galicyjska w ramach Tarnowskich Dionizji.

Zdjęcie: materiały promocyjne

liptauer kukbuk

Już po raz czwarty Małopolska organizuje święto wina i dobrej kuchni. W tym roku wydarzenia związane z Tarnowskimi Dionizjami odbywać się będą także w Krakowie. W ramach Dionizji 5 października będziemy mieli okazję wziąć udział w Tajemniczej Degustacji – galicyjskiej uczcie zorganizowanej przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz KUKBUK-owego blogera, Krakowskiego Makaroniarza. Dawna Galicja mieni się smakami wielu kultur i narodów – łączy w sobie kuchnię polską, ukraińską, austriacką, żydowską i węgierską. Na tych, którzy wybiorą się w kulinarną podróż po Galicji będzie czekać kilka przystanków – trzy przystawki, dwa dania główne, deser oraz sześć win z lokalnych winnic Małopolski. Na stole pojawi się między innymi regionalna zupa kminkowa, kawior z bakłażana, a także serowy przebój Austro-Węgier, czyli liptauer z bajglem. Na deser serwowane będą bombolki – podhalańskie drożdżówki z miodem. Każdej potrawie towarzyszyć będzie wino dobrane przez sommelierkę, prezeskę Stowarzyszenia Kobiety i Wino, Monikę Bielka-Vescovi. Chętni mogą wysyłać zgłoszenia na adres kobietyiwino@gmail.com. Cena kolacji to 100 zł, a jej miejsce zostanie podane uczestnikom kilka godzin przed wydarzeniem. Zapraszamy!

Zdjęcie: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: