Kukurydza na patyku - KUKBUK

Kukurydza na patyku

Big Book Festival tuż za pasem. Oprócz literatury będzie na was czekać także coś na ząb!

Zdjęcia: Stefan Żółtowski

kukbuk rusza

Już w następny weekend, od 10 do 12 czerwca, w pałacu Szustra w parku Morskie Oko będzie wrzało jak za dawnych szlacheckich czasów. To tam zagości Big Book Festival, czyli wielkie święto książek. KUKBUK jest kuratorem sekcji „Literatura dla kucharek”, w ramach której na tarasie pałacu zagości nasza mobilna kuchnia.


Kuchnia ma być bodźcem do działania, a jej transparentność zaproszeniem do wspólnej zabawy. Została zaprojektowana przez kolektyw Cooperativa Studio – tutaj znajdziecie wywiad z projektantami.


 

W świat ruszyła po raz pierwszy jesienią, kiedy urodziny obchodził Instytut Goethego. Wtedy mogliście zrobić nieznajomemu kanapkę z pity, humusu i warzyw. Kuchnia zbliżyła ludzi, którzy przełamywali pierwszy lęk i dzielili się przygotowanym przez siebie jedzeniem. Kilka tygodni później kuchnia zajechała do Łodzi, na festiwal designu i znów skupiła wokół siebie ciekawych projektu gości.

kukbuk rusza
kukbuk rusza
kukbuk rusza

Podczas Big Book Festival kuchnia będzie serwować gotowaną kukurydzę. Pachnące kolby nadzieje na patyczki Tomek, którego znacie z cyklu Tomek na tropie. Będziecie mogli zatopić je w maśle i przyprawić po swojemu. Na koniec kolbę podarujcie nieznajomemu, który tak jak wy, zdecydował się podejść do stołu. Czy dzielenie się jedzeniem okaże się trudne? Czy znajdzie się ktoś, kto zrewanżuje się przekąską? Jednego jesteśmy pewni, będzie smakowicie. Będziemy na was czekać w sobotę i niedzielę od godziny 12 do 16. Oprócz mobilnej kuchni przygotowaliśmy szereg innych atrakcji, o których przeczytacie tutaj. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: