Kukbuk na szlaku Trzech Znaków Smaku - KUKBUK

Kukbuk na szlaku Trzech Znaków Smaku

Nie ma przyjemniejszego podróżowania od tego po kulinarnej mapie. Odkryte po drodze smakołyki pamięta się długo razem z historią miejsca i ludzi. Dzięki unijnej kampanii Trzy Znaki Smaku możemy przemierzać Polskę szlakami tradycyjnych produktów regionalnych.

Tekst, zdjęcia: Basia Starecka

Kukbuk na szlaku smaku

Włochy mają parmezan, a Francuzi – roquefort. Od wielu lat te produkty są objęte ochroną UE w kategorii chronionych oznaczeń geograficznych, dzięki czemu są znane i rozpoznawalne na całym świecie. Dlaczego więc unikatowy, wytwarzany tylko w Wielkopolsce zgliwiały ser smażony nie miałby zrobić podobnej kariery?

Będzie miał szansę, bo w Polsce za sprawą Agencji Rynku Rolnego, wspieranej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trwa właśnie trzyletnia kampania informacyjna Trzy Znaki Smaku. Dzięki niej aż 37 tradycyjnych produktów regionalnych z całego kraju zostało objętych unijnym systemem ochrony rejestrującym wyroby pod trzema znakami: Chroniona Nazwa Pochodzenia (CHNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

Mieliśmy okazję podążyć szlakiem kampanii po wielkopolskich drogach. Dotarliśmy do producentów wspomnianego wyżej wielkopolskiego sera smażonego. To produkt, który mógłby posłużyć za wzór regionalnej gospodarności. Od wielu, wielu lat ratowało się w ten sposób niezbyt świeży już twaróg przed wyrzuceniem – gospodynie dawały mu gliwieć (naturalny proces rozkładu białek) przez dwa, trzy dni w cieple, potem smażyły go z dodatkiem masła i soli i otrzymywały ser, który dziś przypomina topiony. Producenci trzymają się babcinych receptur i według nich, bez żadnych zbędnych dodatków wytwarzają specjał dalej. O jego mocy smaku przekonaliśmy się, próbując rozgrzewającej i kalorycznej zupy serowej. Pod wpływem temperatury ser uwolnił swoje najmocniejsze aromaty – mieszankę zapachów obórki, kanki mleka prosto od krowy, zagranicznych serów śmierdziuchów, które pamięta się z wypadów na narty w Alpy. Panią Bogusławę Humerczyk z zakładów Top S.C. w Chodzieży poprosiliśmy o przepis na zupę – przyda się zwłaszcza teraz, w jesienne chłody. Należy przysmażyć cebulę, potem dolać bulion, a następnie rozpuścić ser.

W Szamotułach czekała na nas wielopokoleniowa rodzina Justów. Mieliśmy okazję poznać historię tłoczni olejów oraz jej asortyment. Degustowaliśmy po kolei wszystkie tłoczone na zimno oleje: chroniony znakiem GTS olej rydzowy, mocny w smaku i bogaty w cenny kwas tłuszczowy alfa-linolenowy, delikatny olej lniany dr Budwig, olej z wiesiołka, który kobiety z rodziny Justów polecały również jako środek na zmarszczki, olej dyniowy o pięknym kolorze oraz podnoszący odporność i niezwykle charakterny w smaku olej z czarnuszki. Potem poznaliśmy kulinarne możliwości olejów – jako okrasy z cebulą do ziemniaków albo składnika bardzo zdrowej sałatki z jarmużu, natki pietruszki i sałaty. Podczas pobytu w Poznaniu próbowaliśmy połączeń oleju rydzowego z kremem z dyni oraz ze śledziem. W obu zestawieniach wypadł niezwykle korzystnie! Krem z dyni był zresztą najbardziej efektownym daniem podczas lunchu zorganizowanego przez właścicieli restauracji Toga w Museum Cafe, a śledź tylko na moment ustąpił pola leszczom podanym w liściach dębu z fasolą wrzawską u Ernesta Jagodzińskiego w restauracji Cucina. Posiłki przygotowane przez restauratorów były zresztą ciekawą wyprawą poza wielkopolski szlak Trzech Znaków Smaku – na stole znalazły się bowiem inne produkty biorące udział w kampanii, jak suska sechlońska (o której pisała Agata Wojda), dwójniak, wspomniana fasola wrzawska, kiełbasa jałowcowa i jabłka łąckie. Do szczęścia brakowało tylko deseru, a były nim rogale świętomarcińskie, których historię i niezwykłą recepturę przybliżono nam w Rogalowym Muzeum Poznania mieszczącym się w pięknej, zabytkowej kamienicy na rynku, vis-à-vis koziołków.

Dziękujemy Monice Kuci za zaproszenie na tę niezwykłą wyprawę, a wam życzymy podobnie smacznej, odbytej szlakiem Trzech Znaków Smaku.

Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
Kukbuk na szlaku smaku
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: