Kukbuk podróże i dizajn - KUKBUK

Kukbuk podróże i dizajn

KUKBUK Podróże i Dizajn już jest! Przeczytajcie wstępniak Darii Pawlewskiej, redaktorki naczelnej wydań specjalnych.
kukbuk podroze dizajn

Zawsze w eleganckiej sukience, z ustami pomalowanymi na czerwono i włosami upiętymi zgodnie z przedwojenną modą. Moja babcia. Mistrzyni podróży w czasie. Kiedy wychodziłyśmy na tak zwaną przechadzkę, ochoczo towarzyszyłam jej w przeżywanych historiach. Te opowiadane mnie stawały się moimi gawędami. To była podróż do teraz i wtedy. Starsze panie w Rumunii także zachwyciły Basię Starecką. Do tego stopnia, że postanowiła jedną z nich porwać do domu. O swoich motywach pisze w dzienniku z podróży po Karpatach.

Pisarz Andrzej Stasiuk twierdzi, że podróżować znaczy żyć. Idąc tym tropem, postanowiliśmy spojrzeć na temat podróży jak na projekt autorski, w którym przebieg i czas działań zależy od nas samych. Wszystko może stać się projektem. Idea „zrób to sam” okazała się właściwym drogowskazem. Tak poznaliśmy aktywizujące do wymiany doświadczeń i umiejętności niezwykłe kolektywy. Niech opisywane w tym wydaniu specjalnym kolektywy Wióry lecą oraz Ładnie Naprawię staną się inspiracją w dążeniach ku samorealizacji, rezygnacji z nadmiernej konsumpcji i częstszemu przebywaniu w grupie.

Czy przedmiotem myślenia projektowego może być region geograficzny? Górny Śląsk jest tego przykładem. Poznajcie fascynującą historię liczących ponad 100 lat katowickich osiedli, które wzniesiono, myśląc wcześniej o potrzebach ich mieszkańców. Rzecz nowatorska nawet jak na współczesne czasy. Rysunki wybitnego artysty Rafała Bujnowskiego oraz zdjęcia Tomasza Böhma doskonale oddają niejednoznaczny i dynamiczny klimat regionu, w którym tradycja ma wielkie znaczenie. Nie zadzieramy z tym, co sprawdzone, dlatego opowiadając o Śląsku, prezentujemy klasyczne dania tamtejszej kuchni. Propozycje przygotował kulinarny eksperymentator i wizjoner Tomasz Hartman z grupy Food Think Tank.

Przerwa w podróży na posiłek to moment kluczowy i wybitnie atrakcyjny. Wymaga szczególnej oprawy. Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, dzieli się przepisami na dania, które zabiera ze sobą na drogę jak bagaż podręczny, szefowa kuchni Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz odkrywa tajemnice tażina, a Joanna Drzazga wprowadza nas w tajniki kuchni francuskiej.

Trudno wyobrazić sobie podróż bez lektury. Do naszego entuzjastycznego pociągu zaprosiliśmy Paulinę Wilk, Kaspra Bajona, Maxa Cegielskiego i Mikołaja Łozińskiego. Pisarkę oraz pisarzy mądrze i barwnie władających piórem.

Niestandardowe myślenie sprawia wiele radości oraz daje ogromny napęd do działania. Duch ponowoczesnego świata nie może ustać w miejscu, ciągle się przemieszcza. Podróżują ludzie, ale także informacje, idee, obrazy, dzieła sztuki i śmieci. Wszystko się rusza. Dobrze w tym nieustannym przekraczaniu granic i zmienności znaleźć przestrzeń dla wyrażania siebie. Niech to wydanie specjalne okaże się pomocnym przewodnikiem w wielu peregrynacjach. 

– Daria

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: