Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina - KUKBUK

Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina

Od kilku lat 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także święto smakoszy – zwłaszcza amatorów rogali świętomarcińskich i gęsiny. Jeśli macie ochotę uczcić ten dzień daniem z polskiej gąski, sprawdźcie, co przygotowali dla was organizatorzy akcji promocyjnej „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.
gesina sw marcin kukbuk

Już 25 października podczas Targów Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu będzie można poznać „Kulinarny szlak gęsinowy” i spróbować przysmaków charakterystycznych dla kujawsko-pomorskiego. Zaprezentowane zostaną także dwie aplikacje mobilne – gra „Wesoła gąska” i aplikacja z przepisami na gęsinę.

 

Listopad będzie miesiącem gęsiny. I tak 3 listopada rozpocznie się konkurs na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami, a 7-8 listopada w Wilanowie odbędzie się konferencja naukowa, która przybliży tradycję i historię obchodów dnia Świętego Marcina. Jak co roku 10-11 listopada w podtoruńskim Przysieku zagości Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, największy w Polsce jarmark produktów z gęsiego mięsa, a także przedsięwzięcie edukacyjne, bo spopularyzowanie spożywania gęsiny wśród Polaków jest jednym z głównych celów akcji. Od tego momentu aż do połowy grudnia będzie można w restauracjach w całym kraju spróbować potraw z gęsi. Na klientów czekają konkursy, w których będzie można wygrać vouchery do restauracji, a dla restauratorów przygotowano Złote Półgęski, czyli nagrody za najciekawsze przepisy z wykorzystaniem gęsiego mięsa. Jak widać, okazji do spróbowania gęsiny w tym roku nie zabraknie. My zamierzamy skorzystać, a wy?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: