Kuchnia+ Food Film Fest - i po uczcie - KUKBUK

Kuchnia+ Food Film Fest – i po uczcie

Czterech zagranicznych gości specjalnych, po raz pierwszy pięć miast, trzynaście filmów kulinarnych i osiemnaście wydarzeń towarzyszących – oto co składało się na tegoroczny Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyny przegląd filmowy w Polsce skierowany do pasjonatów kulinariów, organizowany przez Kuchnię+, autorski kanał platformy nc+.
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest

Szóstą edycję Kuchnia+ Food Film Fest, oprócz wielu polskich ekspertów, odwiedzili filmowcy i specjaliści kulinarni z całego świata, wśród nich Alessandro Porcelli, twórca słynnego międzynarodowego projektu Cook it Raw, i Ian Cheney, reżyser dokumentu „Na tropach generała Tso”. Na zaproszenie Kuchni+ do Warszawy przyjechał także Pere Soles, reżyser filmu o cenionych restauratorach, braciach Roca. Gościem honorowym była również Erin Barnett, współtwórczyni filmu „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?”.

 

Tegoroczny przegląd po raz pierwszy zagościł aż w pięciu miastach, w tym premierowo w Krakowie. Program składał się z trzynastu filmów podzielonych na osiem bloków. Pokazom filmowym towarzyszyły wydarzenia specjalne, których w sumie było osiemnaście. Uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych dla dzieci oraz dorosłych, a także w uroczystej Kolacji Filmowej, czyli uczcie inspirowanej filmem „Na tropach generała Tso”, i Filmowym Śniadaniu, podczas którego można było skosztować różnorodnych lokalnych produktów.

 

Do festiwalowych wydarzeń należały warsztaty KUKBUK-a. Razem z Piotrem Bruś-Klepackim, naszym nadwornym kucharzem, i Marietą Marecką, prezenterką programu „ABC gotowania”, uczestnicy przygotowali ceviche z krewetek i dorady, gruzińską zupę bozbasz i smarowidło daktylowe. To były najbardziej oblegane warsztaty, jakie zorganizowaliśmy, ale wspólne gotowanie udało się wspaniale. Rozmawialiśmy także z wami po projekcji filmu „Uczta” – Agata Michalak oraz Daria Pawlewska dzieliły się swoimi przemyśleniami na temat smakoszy uprawiających kulinarną, michelinowską turystykę.

 

Dla tych, którzy nie mogli wziąć udziału w przeglądzie, Kuchnia+ przygotowała na swojej antenie specjalny cykl, w którym co miesiąc będzie można obejrzeć filmy pokazywane na tegorocznym festiwalu. I tak 6 grudnia o godzinie 9:05 widzowie zobaczą „Na tropach generała Tso”, film, który opowiada o popularnej w Stanach chińskiej potrawie, nieznanej w Państwie Środka. Z kolei 5 stycznia o godzinie 22:00 stacja zaprezentuje „Kobiety i szampan”, dokument o roli kobiet na rynku tytułowego trunku.

 

zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
zdjęcie z Kuchnia+ Food Film Fest
© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku