Kucharz w wersji demo - KUKBUK

Kucharz w wersji demo

BioBazar odwiedzamy ze względu na mnogość ekologicznych warzyw, owoców i innych świeżych produktów. Od połowy kwietnia targ przy Żelaznej ma dla nas nową atrakcję.
biobazar kukbuk

Działalność rozpoczęło tam DEMO, czyli miejsce obserwacji umiejętności kucharza. Nowy lokal otworzył Marcin Jabłoński, uczestnik programu Top Chef. Marcin swoją kuchnię opiera na sezonowych produktach z BioBazaru, który traktuje jako swoją spiżarnię. Jego rodzice, państwo Jabłońscy, byli jednymi z pierwszych wystawców, a w swoim gospodarstwie mają sałaty, zioła i warzywa z całego świata. To u nich kupimy czarną marchew, klejtonię czy musztardowca. Miejsce jest czynne w środy i soboty, w godzinach działania BioBazaru. Możemy tam nie tylko zobaczyć, jak przebiega proces przygotowania potraw, lecz także spróbować co nieco i porozmawiać z samym szefem kuchni, który chętnie nam opowie o jedzeniu, które przygotowuje.

To nie koniec zmian na Biobazarze. Planowana jest także rewitalizacja hal dawnej fabryki Norblina, z której taśm produkcyjnych przez prawie 150 lat schodziły m.in. platery, sprzęt do gotowania i i ozdoby stołowe. Budynki i maszyny zostaną odnowione, a przy alejkach powstaną stoiska, kawiarnie i butiki, których nie powstydziłyby się najpiękniejsze miasta Europy. Nie możemy się doczekać!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: