Kraków winem płynący - KUKBUK

Kraków winem płynący

Zapraszamy na konferencję, która podsumuje i zakończy Małopolską Jesień Enologiczną.

Zdjęcia: materiały promocyjne

Malopolska jesien enologiczna kukbuk

Jesień w stolicy Małopolski upływa pod znakiem wina i dobrej kuchni regionalnej. Wszystko za sprawą stowarzyszenia Kobiety i Wino, które w tym roku w Krakowie po raz pierwszy zorganizowało święto wina i winiarstwa – Małopolską Jesień Enologiczną 2015. Dwumiesięcznemu festiwalowi towarzyszyły wydarzenia kulturalne i kulinarne, promujące lokalną kuchnię i kulinarne dziedzictwo Małopolski. Festiwal dobiega końca w dniu święta młodego wina, czyli 19 listopada i zostanie zwieńczony konferencją „Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce – historia kulturowa i perspektywy rozwoju”.

 

Stowarzyszenie Kobiety i Wino to ogólnopolska organizacja kobieca, której misją jest promowanie zdrowego trybu życia, aktywizacja przedsiębiorczości kobiet oraz szerzenie wiedzy enologicznej. W czasie dwumiesięcznego festiwalu Stowarzyszenie odkrywało przed uczestnikami filozofię wina w jego aspektach kulturowych, kulinarnych, prozdrowotnych i wzbogacających jakość życia. To największe wydarzenie branży winiarskiej w regionie pokazuje, że w Małopolsce odradza się winiarstwo, którego tradycje sięgają aż IX wieku. Dzięki udziałowi w wydarzeniach festiwalu mieszkańcy Małopolski poznawali czołowych polskich specjalistów, producentów i importerów wina, odwiedzali małopolskie winnice, brali udział w degustacjach i warsztatach winiarskich.

kobiety i wino kukbuk

Na zakończenie festiwalu organizatorzy zapraszają pasjonatów wina i miłośników małopolskiej kuchni do udziału w konferencji „Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce – historia kulturowa i perspektywy rozwoju”, która odbędzie się w czwartek, 19 listopada, w Pałacu Pod Baranami. W programie wydarzenia jest kilka prezentacji, m.in. prekursora polskiej enologii, Romana Myśliwca czy Tomasza Prange-Barczyńskiego, który opowie o polskich winach w restauracjach i łączeniu ich z regionalnymi potrawami. Z wystąpienia Wojciecha Bosaka dowiemy się więcej o funkcjonowaniu winnic i ekonomii produkcji polskiego wina, a Agnieszka Wyrobek-Rousseau opowie o starych odmianach jabłek i ich przetwórstwie. O winny klimat konferencji zadba Grzegorz Turnau z występem „Muzyka i wino” a na koniec całą zdobytą wiedzę będziemy mogli przetestować w czasie degustacji polskich win. Zapowiada się pyszny finał święta wina!

 

Więcej informacji i szczegółowy program konferencji znajdziecie na stronie: www.kobietyiwino.com i na stronie wydarzenia na Facebooku.

 

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: