Kosztele na wety - KUKBUK

Kosztele na wety

Jesień stoi pod znakiem jabłek – wróćmy do ich dawnych odmian.
kosztele kukbuk

Sady czerwienią się od dojrzewających jabłek, a my na bazarowych stoiskach wypatrujemy z nadzieją swoich ulubionych odmian. Często tęsknimy za gatunkami, które są dla nas wyjątkowym smakiem dzieciństwa, bezpowrotnie zamkniętym we wspomnieniach. Wszystkich jabłkowych nostalgików zapraszamy na jesienne warsztaty do Villi Intrata przy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Podczas spotkania wrócimy do dawnych odmian jabłek, poznamy ulubione gatunki dawnych mieszkańców Wilanowa. Głównym bohaterem spotkania będą soczyste kosztele – odmiana, w której gustowała królowa Marysieńka. Wraz z wilanowskim mistrzem kuchni Maciejem Nowickim poznamy XVII-wieczne przepisy na przetwarzanie koszteli – przygotujemy staropolskie wety i konfekty, czym osłodzimy coraz chłodniejszą jesień. Bilety na warsztaty można kupić w kasie muzeum lub przez stronę internetową Pałacu w Wilanowie. Więcej informacji znajdziecie tutaj

3 października, godzina 15.00

Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: