Konopie – polski superfood - KUKBUK

Konopie – polski superfood

Już w ten weekend w Soho Factory odbędzie się pierwszy Targ Konopny.

Tekst i zdjęcia: materiały promocyjne

kukbuk konopie

Moda na superfoods trwa – zajadamy się nasionami chia, jagodami goji i spiruliną. Chętnie łączymy je ze zdrowymi przekąskami, by zaserwować sobie sporą dawkę witamin i mikroelementów w puddingach, koktajlach czy smoothie bowls. Dla tych, którym już się to znudziło, mamy dobrą wiadomość: w najbliższy weekend, 10-11 czerwca, w warszawskim Soho Factory odbędzie się pierwszy Targ Konopny. Będzie można na nim spróbować innego superskładnika, który nie wszystkim kojarzy się ze zdrowiem – konopi!

Jest to jeden z nielicznych, nie zmodyfikowanych jeszcze genetycznie pokarmów. Konopi na razie nikt nie modyfikował, ponieważ roślina ta jest bardzo wytrzymała na niesprzyjające warunki oraz owady. Nie dość, że jest ewenementem pod względem ekologicznym, to jeszcze stanowią źródło witamin i minerałów. Zawiera białko, kwasy tłuszczowe i bezcenny dla naszego układu pokarmowego błonnik. Chroni serce i przeciwdziała cukrzycy, jest też świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują glutenu. Nasiona konopi obowiązkowo powinny znaleźć się w jadłospisie sportowców oraz tych, którzy poszukują zamiennika białka zwierzęcego, bo to zawarte w konopiach jest bardzo dobrze przyswajalne i zawiera komplet 20 aminokwasów. Do tego całkiem nieźle smakują na kanapkach, w sałatkach i pastach. Wielkie bogactwo zdrowych mikroelementów zawiera także olej tłoczony z konopi.

Jeśli konopie dotychczas kojarzyły wam się głównie z marihuaną, a superfoods to wasze ulubione dodatki do potraw, koniecznie wpadnijcie do Soho Factory. W godzinach 11-19 będziecie mogli kupić nie tylko jedzenie, lecz również lekarstwa, ubrania, a nawet materiały budowlane. Zapraszamy!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: