Czy to koniec włoskiego serowarstwa? - KUKBUK

Czy to koniec włoskiego serowarstwa?

Czekolada bez masła kakaowego, wino bez winogron. Czy niebawem także i ser bez mleka?

Zdjęcie: Slow Food

wloskie sery kukbuk

Włochy to kraj, w którym kwestie tradycji, naturalności i lokalności jedzenia traktowane są nadzwyczaj poważnie. Nie bez przyczyny to właśnie tam w 1986 roku Carlo Petrini założył stowarzyszenie Slow Food, które aktualnie zrzesza ponad sto tysięcy pasjonatów dobrego i etycznego jedzenia na całym świecie. We Włoszech istnieje prawny zakaz używania mleka w proszku oraz mleka skondensowanego w produkcji nabiału. Niedawno jednak Komisja Europejska wysłała oficjalny list z prośbą o zniesienie tego zakazu i dostosowanie się do regulacji europejskich, które na użycie owych składników przyzwalają.

 

Obrony godnego pochwały prawa chroniącego małych producentów podjął się Piero Sardo, prezes Fundacji Slow Food na rzecz Bioróżnorodności: „Po czekoladzie bez masła kakaowego i winie bez winogron wielki biznes próbuje zaatakować kolejny kluczowy sektor włoskiego przemysłu żywieniowego. To droga donikąd. Jeśli ów nakaz zostanie zaakceptowany, to sektor jakościowego nabiału we Włoszech, i tak już zdruzgotany zbyt niskimi cenami mleka i przeciwnościami, z którymi borykają się ci, którzy hodowle mają w górach, poniesie bolesne konsekwencje”. Piero Sardo ma nadzieję, że włoski rząd nie ugnie się przed żądaniami Komisji Europejskiej. Co więcej, uważa, że za przykładem Włoch w kwestii nabiału powinny pójść wszystkie państwa europejskie.

 

Slow Food od 1997 roku organizuje we włoskim Bra, siedzibie tego ruchu, Cheese, wydarzenie, podczas którego podejmowane są kwestie ochrony interesów małych, lokalnych producentów, zwiększania świadomości ludzi dotyczącej pochodzenia produktów, sposobów wytwarzania jedzenia, promocji serów z niepasteryzowanego mleka oraz hodowli rodzimych ras bydła, szczególnie w rejonach górskich, gdzie żyją w najlepszym dla siebie środowisku. W trakcie pierwszej odsłony festiwalu zbierane były podpisy pod petycją na rzecz używania niepasteryzowanego mleka, która następnie została wysłana do europejskich instytucji.

 

Podczas tegorocznej edycji Cheese, która odbędzie się w dniach od 18 do 21 września, zgodnie z tradycją w Bra, będzie można spróbować tradycyjnych produktów mleczarskich, dowiedzieć się więcej o lokalnych sposobach hodowli i produkcji oraz porozmawiać z ludźmi, którzy walczą o przetrwanie europejskiego dziedzictwa jakościowego serowarstwa.

© KUKBUK 2017