Kolacja w muzeum: Maciej Nowicki i Aleksander Baron - KUKBUK

Kolacja w muzeum: Maciej Nowicki i Aleksander Baron

W sobotni wieczór w Muzeum Pałacu w Wilanowie możecie odbyć kulinarną podróż w czasie.

Zdjęcia: materiały promocyjne, Kama Trojak

kolacja_fot_Kama_Trojak_3

W Muzeum Pałacu w Wilanowie odbędzie się wyjątkowa kolacja na cztery ręce. Dwóch wielkich pasjonatów kuchni polskiej, kuchmistrz muzeum Maciej Nowicki i szef kuchni restauracji Solec 44 – Aleksander Baron, zaserwują dania inspirowane kuchnią historyczną i regionalną.

Kucharze zmierzą ze staropolskimi przepisami z pierwszych polskich książek kucharskich. Sięgając do źródeł, przybliżą zapomniane smaki, obyczaje i tradycje z XVII–XVIII wieku. Podczas kolacji w muzealnym budynku będziecie mogli przenieść się w czasy kulinarnego baroku i poznać zaskakujące potrawy, w których lubowali się nasi przodkowie.

Kolacja odbędzie się w Villa Intrata 14 października o godz. 18:00.

Koszt staropolskiej uczty to 200 zł za osobę.

Bilety do kupienia na www.bilety.wilanow-palac.pl oraz w kasie muzeum.

kolacja_fot_Kama_Trojak_2

Maciej Nowicki – szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Specjalizuje się w historycznej rekonstrukcji kulinarnej opartej głównie na kuchni XVIII i XIX wieku. Na co dzień pracuje z przepisami pochodzącymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Z zamiłowania – historyk i ogrodnik. Autor wydarzeń rekonstruktorskich, podczas których przekłada świat zapomnianego smaku na język współczesnej wrażliwości kulinarnej. Orędownik starych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych. W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie współtworzy program Ogród – Kuchnia – Stół, którego celem jest edukacja kulinarna dzieci i młodzieży.

Maciej_Nowicki_kulinarne_kuchnia

Aleksander Baron – jeden z lepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta rzeźbiarz, ukończył Akademię Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, ale z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Jego znakiem rozpoznawczym są autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce, jak i na świecie – dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył. Jest również współwłaścicielem i head chefem warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasyki. Lokal jest rekomendowany przez organizację Slow Food Polska oraz znajduje się w żółtym przewodniku Gault&Millau Polska.

Aleksander_Baron_kulinarne_kuchnia
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: