Jedzenie z pomorza, wino z Warszawy - KUKBUK

Jedzenie z pomorza, wino z Warszawy

Tekst: Tomek Zielke,
zdjęcia: materiały promocyjne

rosevia resort kukbuk

Tego pierwszego entuzjastom przefermentowanego soku z winogron nie trzeba przedstawiać. Ten drugi natomiast to nowo otwarty, elegancki kompleks na Pomorzu – Rosevia Resort, poza zajęciami sportowymi i przemyślaną kuchnią, ma bogatą ofertę artystyczną: można tu obejrzeć pokazy mody lub tańca oraz posłuchać muzyki na żywo. Kolacja, na którą zostaliśmy zaproszeni, promowała nowe menu przygotowane przez wypożyczonego znad morza młodego szefa kuchni Mariusza Kucharczyka – wielbiciela zdrowego żywienia i nowych technik kulinarnych. Dań z nowej karty będzie można próbować tylko do soboty 23 kwietnia, więc trzeba się spieszyć.

 

Szef przygotował dla nas menu degustacyjne składające się z amuse-bouche oraz pięciu dań, a załoga Mielżyńskiego podjęła się wyboru towarzyszących im win. Tym, co wyróżnia Mariusza Kucharczyka, jest to, że w swoim gotowaniu stara się do minimum ograniczyć użycie soli. Nie rezygnuje przy tym z zaspokajania naturalnej skłonności ludzkości do dań dobrze przyprawionych, dlatego małe ilości tej przyprawy rekompensuje na przykład dodatkiem warzyw bogatych w dające wrażenie słoności minerały, jak seler naciowy, czy dymem wędzarniczym, którego silny aromat dało się odczuć nawet w chlebie. Dania technicznie były bez zarzutu, a na szczególną uwagę zasługiwało połączenie miękkiego i delikatnie mulistego jesiotra z gorzkawymi warzywami: cukinią, rukolą i surowym kalafiorem. Wrażenie zrobiła także idealnie przygotowana perliczka – choć zostało ono nieco osłabione przez zestawienie jej z jednowymiarowo słodką marchewką i pietruszką bez kwaśnego kontrapunktu w postaci spajającego wszystko sosu. Smakowały nam konsekwentnie i wyraźnie kwasowe wina, przede wszystkim krystaliczny riesling z Doliny Renu oraz rześki, nieprzebeczkowany biały burgund z apelacji Hautes-Côtes de Beaune.

rosevia resort kukbuk
rosevia resort kukbuk
rosevia resort kukbuk

Wydarzenie to zapoczątkowało cykl tygodniowych imprez, w trakcie których dania przygotowywać będą szefowie kuchni z ośrodków zaopatrywanych w wina przez Mielżyńskiego. Czekamy z niecierpliwością.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: