Japońskie sekrety kulinarne - KUKBUK

Japońskie sekrety kulinarne

Japończycy wyglądają dużo młodziej, niż wskazują ich metryki. Szczupłe, wyprostowane sylwetki, gładka skóra i żelazne zdrowie to zasługa nie tylko pielęgnacji i stylu życia, ale przede wszystkim kuchni. Zainteresowanych sekretami japońskiej kultury kulinarnej zapraszamy do Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie na wykład profesor Hiroko Nakazawy, ambasador kultury Japonii.
japonska kuchnia kukbuk

Pani profesor opowie o kuchni japońskiej i jej składnikach, które sprawiają, że jest ona uważana za najzdrowszą na świecie. Dowiecie się wszystkiego o miso, dashi i umami, a także poznacie kulinarny kalendarz Japonii oraz potrawy typowe dla poszczególnych pór roku i świąt. Jeśli jesteście ciekawi, czy Japończycy popełniają jakieś gastronomiczne grzeszki, będziecie mogli zapoznać się z wynikami badań dotyczących zmian i tendencji w kulturze kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni.

Wykład odbędzie się 10 września (początek o 18:30) w Państwowym Muzeum Etnograficznym przy ulicy Kredytowej 1 w Warszawie. Wstęp jest wolny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: