Jak smakuje Małopolska? - KUKBUK

Jak smakuje Małopolska?

Jeśli kojarzy wam się głównie z krakowskimi preclami, to najwyższa pora zaplanować odwiedziny na Małopolskim Festiwalu Smaku.

Ten region Polski smakuje bowiem słonawym oscypkiem, starannie formowanym i wędzonym w góralskiej bacówce, kruchą jagnięciną pieczoną nad ogniskiem, delikatnym pstrągiem świeżo złowionym na Orawie czy w okolicy Ojcowa. Pachnie wonią ziół zbieranych na podgórskich łąkach, chlebem wypiekanym w piecu opalanym drewnem, apetyczną, wędzoną kiełbasą lisiecką. Orzeźwia świeżością nieskazitelnie czystych wód mineralnych i leczniczych i tłoczonym sokiem z jabłek łąckich.

Tej jesieni, aby zasmakować regionalnych przysmaków, wcale nie trzeba przemierzać Małopolski wzdłuż i wszerz, chociaż i taką wycieczkę warto zaplanować sobie na jesień. Niecierpliwi smakosze mogą jednak odwiedzić jedno z pięciu miast, w których odbędzie się 13. Małopolski Festiwal Smaku, zorganizowany pod hasłem „Smak Kontrolowany”. Na uczestników wydarzenia czekają wyśmienite tradycyjne potrawy, kulinarne wariacje na temat lokalnych produktów oraz bogactwo wysokiej jakości wyrobów miejscowych producentów.

Tegoroczny cykl imprez zorganizowany w klimacie retro jest sentymentalną podróżą kulinarną do czasów PRL-u. Na szlaku festiwalu znalazły się:

Skawina (już 3 września!)

Chrzanów (9 września)

Tarnów (17 września)

Kraków (24 września)

Nowy Targ (1 października)

W każdym z miast znani kucharze, blogerzy i eksperci kulinarni będą zachęcali gości do rozsmakowania się w małopolskich potrawach, zarówno tych tradycyjnych, przywołujących na myśl sielskie dzieciństwo, jak i nowoczesnych, skomponowanych według najnowszych trendów. Specjały według małopolskich przepisów przygotują dwaj znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz.

Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał Adam Chrząstowski – ambasador wydarzenia. Z kolei przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie Jacek Szklarek – prezes Slow Food Polska.

Już od godziny 12 na uczestników festiwalu będzie czekać wiele atrakcji m.in.: zaprojektowana w konwencji PRL-u strefa food trucków, grill serwujący potrawy z regionalnych mięs i wędlin oraz kawiarenka retro w przyczepie campingowej z bogatą ofertą deserów i lemoniad przygotowanych na bazie wód mineralnych z małopolskich źródeł. Miłośnicy regionalnych smaków będą mogli także zrobić zakupy i zabrać do domów pyszne miody, świeże wędliny, chrupiące pieczywo, świeżo tłoczone soki i wiele innych regionalnych specjałów. Nie zabraknie także atrakcji dla tych bardziej aktywnych, którzy nadmiar swojej energii będę mogli zamienić w pyszny i zdrowy koktajl stworzony przy pomocy blenderbike’a – miksującego roweru. Dzieci także nie będą się nudzić. W specjalnej strefie zabaw poznają gry, w które bawili się ich rodzice, m.in. zagrają w klasy, w gumę, zakręcą hula-hop i obejrzą kultowe polskie kreskówki.

O dobrą zabawę i zdrową rywalizację na festiwalu zadbają blogerzy kulinarni – autorka bloga „Ostra na słodko”, znana z polskiej edycji Master Chefa Sylwia Ładyga oraz dziennikarz Bartek Kieżun, znany z naszych łam jako Krakowski Makaroniarz. Zaangażują oni uczestników do wspólnej zabawy, poprowadzą konkursy kulinarne i pokazy gotowania. Wieczorem zaplanowano specjalne pokazy plenerowe kultowych produkcji sprzed lat. Na dużym ekranie wyświetlone zostaną: „Poszukiwany, poszukiwana”, „Rejs” i „Miś”. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: