Jak smakują emocje? - KUKBUK

Jak smakują emocje?

Zapraszamy na warsztaty z Maciejem Nowickim w ramach festiwalu Copernicus.

Tekst i grafika: materiały promocyjne

kukbuk copernicus festival

Już 23 maja w Krakowie startuje kolejna edycja Copernicus Festival, interdyscyplinarnej imprezy, która łączy naukę ze sztuką. W tym roku motywem przewodnim są emocje. Te, jak wiadomo, często występują także w kuchni, dlatego w programie nie zabrakło wydarzeń związanych z kulinariami.

Czy emocje mają historię? Kierując się teorią humoralną, XVII- i XVIII-wieczni mistrzowie kuchni dobierali potrawy do charakteru człowieka, modulując działanie niekorzystnych dla danego typu osobowości humorów. Poprzez staranny dobór oraz kompozycję produktów ciepłych i wilgotnych bądź zimnych i suchych kreowali emocje tych, którzy spożywali ich dania. Dbając o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła, wychodzili poza doznania kulinarne i dostarczali również emocji artystycznych. Czy jedzenie nadal jest teatrem? Zapraszamy na spotkanie z historią percepcji, które poprowadzi Maciej Nowicki z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Warsztaty odbędą się 27 maja o godzinie 10 w restauracji Pauza In Garden. Darmowe zapisy ruszają od 15 maja pod adresem warsztaty@copernicusfestival.comWięcej informacji na www.copernicusfestival.com. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: