Jagnięcina i chmiel z lubelszczyzny - KUKBUK

Jagnięcina i chmiel z lubelszczyzny

„Smakujcie lubelskie. Kupujcie lubelskie”. Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyła się konferencja na temat walorów produktów typowych dla tego regionu – jagnięciny i chmielu.
kuchnia lubelszczyzna kukbuk

O jagnięcinie coraz częściej mówi się w kontekście żywności funkcjonalnej, która nie jest jeszcze lekarstwem, ale ze względu na unikatowy skład ma szczególnie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim cechuje się o wiele mniejszą niż mięso wołowe, a tym bardziej wieprzowe, zawartością cholesterolu. Do tego ma mało tłuszczu, a dużo białka oraz korzystny skład wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawsze brakuje w naszej diecie, a które zapobiegają chorobom naczyniowo-sercowym. Jagnięcina jest ceniona za wysoką zawartość kwasu linolowego przeciwdziałającego miażdżycy, nowotworom i otyłości. Szczególnie warto zainteresować się jagnięciną z Lubelszczyzny – również dlatego, że zwierzęta hoduje się na wciąż czystych i naturalnych obszarach tego regionu. Jedyną przeszkodą dla konsumenta jest słaba sieć dystrybucji tego produktu, dlatego konferencja miała na celu także skojarzenie producentów, restauratorów i przedsiębiorców. Miejmy nadzieję, że spotkanie przyniesie wymierne korzyści i zamiast jagnięciny z Nowej Zelandii będziemy jadali naszą – równie wysokiej jakości.

 

Drugi bohater spotkania – chmiel – zaskoczył swoim kulinarnym zastosowaniem. Ten produkt, kojarzący się głównie z wyrobem piwa, jest doskonały jako danie – w postaci młodych pędów, najpierw marynowanych, następnie lekko podgotowanych.

kuchnia lubelszczyzna kukbuk

Pałaszowaliśmy je zaskoczeni i zauroczeni smakiem przypominającym nieco karczochy, a może fasolkę szparagową?

W takim wydaniu chmiel ma dużą szansę stać się przebojem na miarę odkrytych i uratowanych ze świńskiej paszy pasternaku, topinamburu czy rzepy, które od pewnego czasu z wdziękiem paradują po talerzach najelegantszych restauracji.

Zwłaszcza że w Belgii i we Francji chmiel to jedna z nowalijek najszybciej pojawiających się na straganach.

Odwiedźcie Lubelskie. Jest tam wiele smaków do odkrycia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: