Gwiazdki Michelin 2016 przyznane - KUKBUK

Gwiazdki Michelin 2016 przyznane

Które polskie restauracje znalazły się w najnowszym przewodniku Michelin?
gwiazdki_Michelin kukbuk

Gwiazdkę Michelin zdobyła warszawska restauracja Senses. Jest to druga polska restauracja nagrodzona tym prestiżowym wyróżnieniem. Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”. W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji.

 

Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukces lokalu Senses był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.

 

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa. Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale dołączyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.

 

Dodatkowo krakowska restauracja Zazie, która w tym roku dołączyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.

 

Dlaczego producent opon decyduje o losie gastronomicznego świata?

Początki słynnego przewodnika, wyznaczającego trendy w światowych kulinariach, są skromne i sięgają 1900 roku, kiedy to bracia André i Édouard Michelin, zajmujący się produkcją opon, postanowili wydać jego pierwszą edycję. Był to zabieg marketingowy, miał zachęcić niewielu jeszcze wtedy kierowców do częstszych i dłuższych podróży, w trakcie których będą zużywać opony. Przewodnik zawierał przydatne informacje dotyczące naprawy samochodu, mapy oraz listę stacji paliw, mechaników i hoteli. Była to naprawdę przydatna książka w czasach, kiedy samochody łatwo się psuły, a sieć punktów naprawczych nie była tak rozwinięta jak dziś.

 

W 1922 roku bracia, chcąc podnieść prestiż przewodnika, zaczęli pobierać za niego opłatę. Rok później pojawiły się w nim pierwsze restauracje, a w 1926 roku – pierwsze gwiazdki, choć system nagradzania jedną, dwoma lub trzema gwiazdkami, który znamy dzisiaj, ukształtował się dopiero w 1931 roku. Wtedy też zmienił się kolor przewodnika – z niebieskiego na czerwony.

 

Po dwóch latach postanowiono wykorzystać ogromne zainteresowanie kulinarną częścią przewodnika i zatrudniono inspektorów, którzy przemierzali Francję w poszukiwaniu dobrych restauracji. Dzisiaj przewodnik Michelin jest najbardziej cenioną w kulinarnym świecie publikacją, ukazującą się w 23 krajowych edycjach.

 

Na jakich zasadach oceniane są restauracje?

W czerwonym przewodniku Michelin znajdziemy trzy typy oznaczeń:

1.Gwiazdki Michelin 

2.Sztućce (łyżka i widelec) 

3.Bib Gourmand 

 

Teoretycznie zatem gwiazdki są przyznawane wyłącznie za to, co znajdziemy na talerzu. Pod uwagę brane są następujące kryteria: jakość produktów, smak potraw i technika ich przygotowania, oryginalność stylu, korzystna relacja ceny do jakości oraz konsekwentny wysoki poziom.

 

Za wyjątkową atmosferę, piękny wystrój i doskonały serwis restauracja uhonorowana gwiazdką może uzyskać dodatkowo sztućce. Bib Gourmand przyznaje się restauracjom, które oferują smaczny posiłek poniżej określonego poziomu cenowego, innego dla każdego kraju i zależnego od jego statusu ekonomicznego.

 

Oceny dokonują inspektorzy, którzy mogą ujawnić się dopiero po zjedzeniu posiłku i uiszczeniu opłaty, zazwyczaj po to, żeby uzyskać dodatkowe informacje.

 

 

Po wizycie w restauracji spisują szczegółowy raport, w którym wymieniają wszystkie zjedzone potrawy oraz zastosowane techniki przygotowania i użyte produkty. Dania są następnie oceniane według wymienionych wyżej kryteriów. Dodatkowo inspektorzy spisują wrażenia dotyczące wszystkich rzekomo nieistotnych w ocenie jedzenia czynników, jak wystrój, lista win czy obsługa.

 

Inspektorzy przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie gwiazdki – rewelacyjnej kuchni, którą warto odwiedzić, a trzy – wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży.

 

Inspektorzy odwiedzają restauracje cyklicznie, z częstotliwością zależną od ich statusu, otrzymanych pochwał i skarg oraz widoków na awans w gwiezdnym rankingu.

 

Restauracje mające szansę na trzecią gwiazdkę muszą być odwiedzone aż 10 razy, zanim ją uzyskają.

 

 

Pełna lista wyróżnionych polskich restauracji, które zostały ujęte w przewodniku „Main Cities of Europe 2016”, znajduje się poniżej. Gratulujemy nagrodzonym!

 

Main Cities of Europe 2016

Spis polskich restauracji

Warszawa (28 restauracji; w 2015 roku były 24 lokale w zestawieniu)

Amber Room

4 symbole sztućców

Atelier Amaro

Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców

Senses

Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców

Belvedere

3 symbole sztućców

Michel Moran – Bistro de Paris

3 symbole sztućców

Tamka 43

3 symbole sztućców

Platter by Karol Okrasa

3 symbole sztućców

Brasserie Warszawska

2 symbole sztućców, Bib Gourmand

Strefa (dołączyła do tegorocznego rankingu)

2 symbole sztućców

Nolita

2 symbole sztućców

AleGloria

2 symbole sztućców

Salto

2 symbole sztućców

Signature

2 symbole sztućców

Dom Polski Francuska

2 symbole sztućców

Dom Polski Belwederska (dołączyła do tegorocznego rankingu)

2 symbole sztućców

U Kucharzy (dołączyła do tegorocznego rankingu)

2 symbole sztućców

Concept 13

2 symbole sztućców

U Fukiera

2 symbole sztućców

La Rotisserie

2 symbole sztućców

Butchery and Wine

1 symbol sztućców, Bib Gourmand

L’enfant terrible (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Opasły Tom (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Dom Wódki (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Hoża (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Winosfera

1 symbol sztućców

Merliniego 5

1 symbol sztućców

Delizia

1 symbol sztućców

Qchnia Artystyczna

1 symbol sztućców

Kraków (24 restauracje; w 2015 roku było 21 lokali w zestawieniu)

Copernicus

3 symbole sztućców

Trzy Rybki

3 symbole sztućców

Wentzl

3 symbole sztućców

Szara

2 symbole sztućców

Kogel Mogel

2 symbole sztućców

Pod Baranem

2 symbole sztućców

Jarema

2 symbole sztućców

Amarylis (dołączyła do tegorocznego rankingu)

2 symbole sztućców

Cyrano de Bergerac

2 symbole sztućców

Corse

2 symbole sztućców

Studio Qulinarne

2 symbole sztućców

Szara Kazimierz

2 symbole sztućców

Pod Nosem (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Bianca

1 symbol sztućców

La Campana

1 symbol sztućców

Farina

1 symbol sztućców

Ed Red

1 symbol sztućców

Del Papá

1 symbol sztućców

Sąsiedzi

1 symbol sztućców

Bottiglieria 1881 (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Zazie (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców, Bib Gourmand

Miodova (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Hana Sushi (dołączyła do tegorocznego rankingu)

1 symbol sztućców

Zakładka

1 symbol sztućców

© KUKBUK 2017