Grube ryby w centrum Warszawy - KUKBUK

Grube ryby w centrum Warszawy

Warszawa ma nowe miejsce dla miłośników świeżych ryb. W samym sercu miasta otwiera się targ godny miast portowych.

Zdjęcie: materiały promocyjne

targ rybny kukbuk

Świecący do tej pory pustkami plac Powstańców Warszawy ma szansę stać się żywym punktem na kulinarnej i zakupowej mapie stolicy – wszystko za sprawą nowej inicjatywy organizatorów Targu Śniadaniowego. W każdy piątek między kolorowymi donicami z których słynie to miejsce, od 12 do 20 będzie się tu odbywał Targ Rybny.

W ofercie targu znajdują się zarówno świeże ryby i owoce morza, jak i gotowe rybne specjały do spróbowania na miejscu. Miłośnicy ryb mogą wybierać wśród pstrągów, jesiotrów, dorad, mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Nie mniej bogaty jest wybór ryb wędzonych – znajdziemy tu m.in. troć, sieję, węgorza, sielawę, suma, łososia, miętusa, halibuta, makrelę, pstrąga i jesiotra – oraz przetworów rybnych, np. pasztet z pstrąga, roladki z leszcza i płoci oraz różne gatunki ryb w zalewie. Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie – mule i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary i langusty. Poza skarbami wód na Targu można zaopatrzyć się także w składniki i dodatki potrzebne do ich przyrządzania oraz poszukać inspiracji wśród stoisk z potrawami przygotowywanymi na miejscu. Menu jest różnorodne, a rozbudzony apetycznymi widokami apetyt można zaspokoić np. zupą rybną po tonkińsku, ostro-kwaśną zupą z krewetkami, rybą w sosie słodko kwaśnym, łososiem w czerwonym curry, wątróbkami z pstrąga czy kilkoma wersjami krewetek.

Oficjalne otwarcie targu miało miejsce w zeszły piątek, 13. listopada, i przyciągnęło tłumy poszukiwaczy morskich smaków. Pierwszego dnia swojego działania targ cieszył się takim powodzeniem, że części spóźnialskich nie udało się już za wiele upolować – około godziny 15 wszystkie świeże ryby były już wykupione. Organizatorzy proszą o cierpliwość i tłumaczą, że wystawcy nie spodziewali się aż takiej popularności w dniu otwarcia. Obiecują, że od następnego tygodnia zaopatrzenie targu będzie dużo większe i świeżych ryb wystarczy aż do zamknięcia. Trzymamy kciuki i do zobaczenia w piątek na placu Powstańców!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: