Gotuj jak Heston Blumenthal - kurs kuchni molekularnej - KUKBUK

Gotuj jak Heston Blumenthal – kurs kuchni molekularnej

Kłęby pary, ciekły azot, lody o smaku tatara i sferyczne ravioli – jeśli te terminy was nie przerażają, to może czas zmierzyć się z kuchnią molekularną? Właśnie nadarza się ku temu okazja – 3 września Jean Bos poprowadzi kurs w Warszawskiej Akademii Kulinarnej.
kuchnia molekularna warsztaty kukbuk

Jean Bos zasłynął, między innymi, jako szef kuchni Króla Belgii i Księcia Monaco. Na Korsyce zdobył dla swojej restauracji dwie gwiazdki Michelin, a w 2006 roku został wyróżniony medalem „Najlepszy kucharz Świata” w 2006 r.
Jednodniowe szkolenie z kuchni molekularnej ma na celu przedstawienie takich kulinarnych wynalazków jak sferyczne ravioli, molekularne lizaki oraz technik: żelowania, gotowania w niskiej temperaturze, wykorzystania syfonów i azotu w kuchni, tworzenia pianki i różnych rodzajów kawioru, a także techniki vacum.

Po teoretycznym wstępie uczestnicy warsztatów przejdą do praktyki i przygotują menu za pomocą poznanych wcześniej technik. Będzie też miejsce na dyskusję, zadawanie pytań i degustację. Ci, którym uda się nie wysadzić kuchni w powietrze, otrzymają specjalne dyplomy o ukończeniu szkolenia z tej naukowej metody gotowania. Jest też możliwość zapisu na dwudniowe szkolenie w Kielcach – w dniach 9-10 września.

 

Zapisy i szczegóły tutaj.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: