GMO polemicznie - KUKBUK

GMO polemicznie

Genetyczna modyfikacja roślin to temat kontrowersyjny, który ekscytuje rozmówców nad talerzami i przy warzywnych straganach. Nie do końca wiadomo, jaki wpływ na środowisko i nas samych może mieć mieszanie w roślinnych genach, bo dyskusja merytoryczna, jak to często bywa, zmienia się w emocjonalną. KUKBUK nie pozostaje obojętny! W najbliższą sobotę 20 września bierzemy na warsztat najczęściej modyfikowane genetycznie warzywo – kukurydzę.
GMO polemicznie kukbuk

O 17:30 w barStudio odbędzie się debata na temat GMO, współorganizowana przez Uniwersytet Warszawski. Wypowiedzą się zarówno przeciwnicy, jak i zwolennicy tej metody: Dorota Metera z Partii Zielonych, Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska, Wojciech Zalewski, autor bloga GMObiektywnie, i Marcin Rotkiewicz z „Polityki”. Dyskusję poprowadzi Marcin Wojtasik, koordynator nowego kierunku studiów – kultury kulinarnej. To interdyscyplinarne studia podyplomowe, których program zakłada całościowe spojrzenie na kwestię żywności i jedzenia. Celem projektu jest prześledzenie sposobów, w jakie jednostki, zbiorowości i społeczeństwa wchodzą w związki z żywnością w kontekście historycznym i kulturowym. KUKBUK objął patronat nad studiami, których inauguracja już w październiku.

 

Po debacie nauczymy się robić tortille razem z Tortillas Molino. O Magdzie i Jesusie, twórcach pierwszej w Polsce tortillerii, pisaliśmy w ósmym numerze KUKBUK-a. Jako jedyni wytwarzają swoje placki z ziarna ekologicznej kukurydzy, a nie z gotowej masy kukurydzianej.

 

Gdy zajdzie słońce, zjemy pyszną, ekologiczną kukurydzę z jednego z mazowieckich gospodarstw (dostarczy ją dla nas kooperatywa Rano Zebrano) i obejrzymy intrygujący film „GMO OMG”, którego reżyser przeprowadził obywatelskie śledztwo dotyczące genetycznych modyfikacji roślin i próbował odpowiedzieć na pytanie, czy naprawdę wiemy, co znajduje się na naszych talerzach. Do zobaczenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: