Gęsina na św. Marcina - KUKBUK

Gęsina na św. Marcina

W listopadzie gęś ma swoje pięć minut. Stowarzyszenie Slow Food Polska zaprasza do najlepszych polskich restauracji na dania z gęsiną.

Zdjęcia: materiały promocyjne

gesina sw marcina kukbuk

Nie ma Święta Niepodległości bez kęsa rogala z białym makiem i obiadu z gęsią w roli głównej. W tym roku po raz kolejny odbędzie się akcja „Gęsina na św. Marcina”. We współpracy ze Slow Food Polska od 6 listopda do 13 grudnia restauratorzy w całym kraju będą serwować gęsinę w wydaniu autorskim. W tym roku będzie można też dowiedzieć się czegoś o polskich rasach gęsi, a w szczególności gęsi biłgorajskiej.

 

Mimo że większość gęsiny idzie na eksport, jemy coraz więcej tego zdrowego mięsa i staje się ono coraz tańsze i łatwiej dostępne. Podobnie jak w poprzednich edycjach, szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. W zeszłym roku tytuł króla gęsiny dostał Tomasz Dziura z restauracji Andromeda w hotelu Galaxy za przepis na suszony filet z gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika. Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie akcji www.gesina.pl. Oprócz klasycznych gęsich udek czy piersi są też przepisy na piątą ćwiartkę, np. żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków i pieczonych korzennych buraczkach Adama Chrząstowskiego z Ed Red, pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki i tost z chleba kresowego Przemysława Błaszczyka z Manana Bistro & Wine Bar, czy żołądki gęsie, czosnek na słodko i chrupiący orkisz Przemysława Bliskiego z krakowskiej restauracji Pod Nosem. Jest też gęsi deser Jacka Zagórnego z Warsztatów Smaku w Tychach: fondant z gorzkiej czekolady na gęsim tłuszczu z kozim serem, pudrem z koziego sera i granitą z pietruszki. Rozstrzygnięcie tegorocznego konkursu przewidziano w dzień Święta Niepodległości 11 listopada.

 

Listę restauracji biorących udział w akcji znajdziecie tutaj. Zapraszamy!

gesina sw marcina kukbuk

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: