Gęsina na św. Marcina 2016 - KUKBUK

Gęsina na św. Marcina 2016

Gdzie wpaść na najlepszą gęsinę? Jak smakuje wino Świętomarcińskie? Jak co roku, zapraszamy na festiwal organizowany przez Slow Food Polska.

Zdjęcia: materiały promocyjne organizatora

gesina sw marcin kukbuk

Organizacja Slow Food Polska co roku wybiera najlepsze restauracje w całej Polsce, które serwują gęsinę i zapraszają do udziału w festiwalu „Gęsina na św. Marcina”.  Tym razem zaproszono aż 100 lokali, w tym wszystkie z odznaczeniem Slow Food. Gęsinę zaprezentują m.in. Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Adam Chrząstowski (ED RED), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki – Hotel Stary), Dominik Narloch (Werbena – Hotel Herbarium), Mariusz Siwak (Park Hotel), Witek Iwański (Aruana), Sebastian Krauzowicz (Sfera) czy Bartosz Budnik (Bryza), Jacek Krakowiak (Horyzont-Aquarius), Marian Frankowski (Morellino-Gęboczek), Janusz Fic (Dwór Sieraków), Dawid Łagowski (Pałac Mierzęcin) czy Aleksander Baron (Solec 44).

 

Jak co roku odbędzie się tradycyjny konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura i w zeszłym roku Adrian Gabryszak za Lody Jabłkowe z Wątróbką Gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej.

 

Program “Gęsiny na św. Marcina” będzie w tym roku wyjątkowy. Poznacie stare, rodzime rasy gęsi, takie jak Zatorska, Suwalska, Garbonosa czy Rypińska, ale najwięcej uwagi dostanie Gęś Kartuska. Organizatorzy zachęcają każdego z szefów kuchni, biorącego udział w festiwalu, do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi w swojej okolicy.

 

O gęsinie będzie też mowa podczas Terra Madre – Slow Food Festival, który od 11 do 13 listopada zgromadzi w Krakowie rolników, hodowców, przetwórców, szefów kuchni i konsumentów z Europy Środkowej. Więcej o festiwalu dowiecie się tutaj. Właśnie podczas Terra Madre, podczas Święta Młodego Wina, zostaną ogłoszone wyniki konkursu na Króla Gęsiny.

gesina sw marcin kukbuk 04.11.2016 Krakow. Winnica Srebrna Gora na Bielanach krakowskich. Ostatnie prace przy butelkowaniu i etykietowaniu mlodego wina Swietomarcinskiego rocznik 2016. Inauguracja wina nastapi w Swieto Narodowe 11 listopada Fot. M.Lasyk/REPORTER

Festiwal „Gęsina na św. Marcina” to nie tylko restauracje, lecz także spotkania, festyny i imprezy plenerowe, m.in. w Swołowie na Pomorzu, w Gęśniku na Kaszubach oraz w Pałacu Mortęgi na Warmii. Nie zabraknie też porządnego napitku – na Krakowskich Bielanach dojrzewa w beczkach białe i czerwone wino świętomarcińskie z winnicy Srebrna Góra. W tym roku wino zapowiada się znakomicie – wrześniowa pogoda była na tyle łaskawa, że winobranie przyspieszone zostało o około 2-3 tygodnie, a to z kolei oznacza, że będzie można spokojniej przeprowadzić fermentację i krótkie leżakowanie po zabutelkowaniu.

 

Festiwal potrwa aż do 4 grudnia, więc macie czas zjeść gąskę nie raz. Zapraszamy do zapoznania się z programem i do zobaczenia przy stole!

gesina sw marcin kukbuk

Zdjęcia: materiały promocyjne organizatora

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: