Gęsina w kujawsko-pomorskim - KUKBUK

Gęsina w kujawsko-pomorskim

Listopad to smakowity miesiąc, pełen gęsiny i rogali świętomarcińskich. Na gęś mamy dobry adres - zapraszamy do Przysieku.

Zdjęcia: dinnershow studio

gesina kujawsko pomorskie kukbuk

Zbliża się siódma edycja akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Po raz kolejny organizatorzy będą zachęcać wszystkich do przywrócenia gęsiny na polskie stoły. W programie festiwalu przewidziane są konkursy, degustacje, pokazy kulinarne i prezentacje – między innymi Magdy Gessler oraz Tomasza Jakubiaka. Festyn to także największy w Polsce jarmark gęsiny – będzie można na nim nabyć niemal wszystko, co produkuje się z gęsi, zarówno od dużych firm, jak i niewielkich, rodzinnych gospodarstw. Od tego roku na Gali Gęsiny będą przyznawane Złote Półgęski – nagrody za najlepsze produkty i potrawy z opiewanego mięsa. Podczas wydarzenia będzie można również wysłuchać wykładu dr. hab. inż. Marka Adamskiego na temat wartości odżywczych gęsiny.

Jako że gęsina zwykle gości na stole podczas rodzinnych obiadów, w ramach święta odbędzie się konkurs, w którym wykazać może się cała liczna rodzina – zadaniem jest ułożenie menu uroczystego obiadu z przynajmniej jedną potrawą z gęsi. Oceniane będą zarówno smaki poszczególnych potraw, jak i dekoracja stołu. Najlepsze pomysły zostaną nagrodzone voucherami na weekendowy pobyt w jednym z gospodarstw agroturystycznych w województwie kujawsko-pomorskim. Konkurs trwa do 20 listopada, ogłoszenie wyników nastąpi tydzień później. W konkursie mogą wziąć wszyscy posiadacze Karty Dużej Rodziny.

Koniecznie sprawdźcie dokładny plan wydarzeń, znajdziecie go tutaj. Jeśli nie drodze wam do Przysieku, tutaj znajdziecie listę restauracji, w których można spróbować kujawsko-pomorskiej gęsiny.

Do zobaczenia w Przysieku 10 i 11 listopada!

Zdjęcia: dinnershow studio 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: