Gault & Millau: Przewodnik po talentach - KUKBUK

Gault & Millau: Przewodnik po talentach

Inspektorzy Gault & Millau nagrodzili najlepszych kucharzy w Polsce.
gault millau polska kukbuk

Tym razem cały polski światek gastronomiczny spotkał się na odnowionej trybunie toru wyścigów konnych na warszawskim Służewcu. Wielka, przestronna i dzięki Bogu dobrze ogrzana hala stała się areną prezentacji największych kulinarnych talentów naszego kraju. Wyciągnięto też mądre wnioski z minionego roku: kolacja została przesunięta na czas po rozdaniu nagród, a więc uwaga została poświęcona wyłącznie zwycięzcom. Kategorie się nie zmieniły, ale za sprawą lokalnych odsłon gali w regionach poszerzył się zakres, w jakim inspektorzy Gault & Millau spenetrowali nasz kraj. Nie ucichły spekulacje, zwłaszcza przy stolikach dziennikarskich, kto też może do tego zacnego grona należeć, ale redaktorka naczelna Justyna Adamczyk nie puściła pary z ust.

 

Uhonorowano za to najlepszych szefów kuchni, nie budząc większych kontrowersji (oczywiście były odmienne zdania, jak to w Polsce). W tym roku nagrodzeni zostali:

  • Michał Kuter z poznańskiej restauracji A Nóż Widelec jako Najlepszy Szef Kuchni Regionalnej,
  • Justyna Słupska-Kartaczowska z wrocławskiego Aquariusa jako Najlepsza Szefowa Kuchni,
  • Adrian Klonowski z gdańskiej Metamorfozy jako Młody Talent,
  • Michał Bryś z warszawskiego Enfant Terrible jako Szef Jutra,
  • Paweł Oszczyk z warszawskiej La Rotisserie jako Szef Roku.

 

Po uroczystej gali przeszliśmy do konsumpcji dań przygotowanych przez zaproszonych szefów kuchni, wśród których byli zarówno nagrodzeni, jak i nominowani. Z sześciodaniowego menu w pamięć KUKBUK-owej reprezentacji zapadł szczególnie uczciwy barszcz biały Michała Kutra z krokietem z wędzonych żeberek i prostym, acz pysznym krążkiem cebulowym. Danie udało się podać bez modnej dekonstrukcji, ale za to naprawdę smacznie. Za serca chwycił dorsz w popiele Pawła Dołżonka z urzekającym kremowym sosem złożonym z soubise i wermutu, a przede wszystkim – spektakularny czarny deser Michała Brysia podany na czarnym, przypominającym płytę winylową talerzu. Na co dzień nie zawsze jesteśmy popisami Szefa Jutra zachwyceni, ale to danie, złożone z czekoladowego gateaux, lodów makowo-czekoladowych, uprażonego czarnego ryżu, grzanki z ciemnego chleba na zakwasie, koniaku i owoców czarnego bzu z nalewki na długo zostanie w naszej pamięci. To było bardzo intrygujące, świetnie skomponowane i ambitne, choć harmonijne zakończenie pełnego uniesień wieczoru.

gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
gault millau polska kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: