Filmowa Łódź - KUKBUK

Filmowa Łódź

Już wkrótce startuje kolejna edycja festiwalu Transatlantyk, tym razem pod hasłem #siłakobiety.

Tekst: redakcja
Zdjęcie: materiały organizatora

plakat kukbuk transatlantyk

W dniach 14.07-21.07 lipca Łódź stanie się polską stolicą kina. Już po raz siódmy organizatorzy Festiwalu zadbają o koneserów kina, serwując im kilkaset pokazów filmowych. Motywem przewodnim tegorocznej odsłony wydarzenia jest #siłakobiety. Na szczególną uwagę zasługują zaproszeni goście ze świata kina i muzyki. Będzie okazja do spotkania podczas specjalnych Master Class z takimi osobowościami jak Edward Norton, Michael Seresin czy Lucrecii Martel. Seanse filmowe będą odbywać się również w niestandardowej formie i miejscach, na kinomaniaków czeka Kino Kulinarne oraz Kino Łóżkowe. Magazyn KUKBUK patronuje oczywiście cyklowi Kino Kulinarne.

W ramach sekcji Kino Kulinarne pokazane zostaną znakomite dokumenty o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej — obrazy poświęcone jedzeniu, kuchni, ale też osobiste i przez to fascynujące historie życia wielkich gwiazd z kulinarnego świata. Kluczem do Kina Kulinarnego jest idea zdrowej żywności, wolnej od chemii i GMO, wytwarzanej w opozycji do masowej, przemysłowej produkcji, a jednocześnie idea niespiesznego spotkania i rozmowy. Warto dodać, że Kino Kulinarne to autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a Transatlantyk ma wyłączność na jego prezentację w Polsce.

Nad programem cyklu od 7 lat  czuwa  twórca i wieloletni kurator tej sekcji na Berlinale, Thomas Struck. Tegoroczna edycja potrwa aż 5 dni od soboty 15 lipca do środy 19 lipca. W jej ramach zobaczymy filmy: Soulduetu Àngel Parra, José Antonio Blanco (szef kuchni: legendarny Modest Amaro, gość specjalny: Daria Pawlewska, redaktor naczelna magazynu „KUKBUK”), Monsieur MayonnaiseTrevora Grahama (szef kuchni: Robert Skubisz, goście specjalni: Philippe Mora, australijski reżyser i bohater filmu, oraz Trevor Graham, producent i reżyser), „Boginie jedzenia” Vérane Frédiani (szef kuchni: Katarzyna Daniłowicz, gość specjalny: Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats), BooneChristophera LaMarca (szefowie kuchni: Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas, gość specjalny: Grzegorz Łapanowski) i „Andre — The Voice Of WineMarka Tchelistcheffa (szef kuchni: Sebastian Krauzowicz, gość specjalny: Michael Seresin, wybitny operator filmowy, a przy okazji jeden z największych nowozelandzkich producentów win).

Program całego Festiwalu dostępny jest pod tym linkiem www.transatlantyk.org.

Bilety na pokazy Kina Kulinarnego dostępne są w sprzedaży w cenie 200 złotych za seans, który obejmuje także kolację połączoną tematycznie z pokazem filmowym. Pokaz filmowy odbywa się w Multikinie (sala 8, godz. 18.30), po którym widzowie zostaną przewiezieni na wyjątkową kolację w Hali Maszyn EC1.

 

© KUKBUK 2017