Festiwal Smaku w Grucznie - KUKBUK

Festiwal Smaku w Grucznie

Jeden z najstarszych festiwali kulinarnych w Polsce odbędzie się już po raz dwunasty!
Gruczno Kukbuk

Festiwal w Grucznie to jedna z pierwszych inicjatyw skupiających regionalnych producentów – i niewątpliwie ma duże zasługi w rozwoju rzemieślnictwa w Polsce. Promuje kulinarne i kulturalne bogactwo regionu kujawsko-pomorskiego: lokalne tradycje, produkty spożywcze, kulturę stołu, rękodzieło i sztukę.

W dwunastej edycji wydarzenia weźmie udział blisko 150 wytwórców miodów, przetworów, win, piw, nalewek, wędlin, serów i innych lokalnych produktów.

Podczas Festiwalu Smaku odbędzie się tradycyjnie już Konkurs Nalewek i Konkurs Destylatów. Imprezie towarzyszą występy artystyczne i koncerty, a także pokazy kulinarne Klubu Szefów Kuchni.

W sobotę Grzegorz Lis, Łukasz Konik, Szymon Barcik, Andrzej Jakomulski, Ernest Jagodziński, Jarek Walczyk zaprezentują m. in. kulinarne interpretacje receptur z historycznych książek kucharskich. Będzie można skosztować zupy piwnej po grudziądzku, kartofli nadziewanych grzybami, combera jeleniego wg. przepisu z XVII w. I gruszek warzonych po radziwiłłowsku.

Ciekawym punktem programu jest konferencja Lokalne kultury żywieniowe: od historii do rozwoju wspólnoty organizowana przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły i Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. Według informacji na stronie festiwalu:

Konferencja dotyczy roli historii, dokumentacji historycznej, oraz wyobrażeń o przeszłości i tradycji dla rozwoju lokalnej, rzemieślniczej produkcji żywieniowej jako elementu dziedzictwa, więzi społecznej i zrównoważonego rozwoju.

Na Festiwal Smaku w Grucznie warto wybrać się, żeby lepiej poznać kuchnię regionu kujawsko-pomorskiego. Zdecydowanie warto zrobić tam większe zakupy i przywieźć do domu skarby, których nie znajdziecie na innych targach i festiwalach.

Program wydarzenia znajdziecie na stronie wydarzenia na Facebooku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: