Dzika uczta - KUKBUK

Dzika uczta

Zapomnijcie o zafoliowanej rukoli z supermarketu. Pora spróbować zielska z pól i łąk!
uczta dzika kukbuk

Jeżeli chodzi o powierzchnię lasów, Polska jest w europejskiej czołówce. Otaczają nas rośliny, które rzadko traktujemy jako komponent naszej codziennej kuchni. Chętnie sięgamy po zieleninę w supermarketach i na bazarkach, może warto byłoby więc poznać także to, co rośnie pod naszymi stopami? Wszystkich, którzy są ciekawi, jak rozpoznawać i stosować popularne w naszym środowisku rośliny, zapraszamy na Dziką ucztę z etnobotanikiem Karolem Szurdakiem. Warsztat będzie składał się z dwóch części – w pierwszej będzie okazja posłuchać wielu botanicznych anegdot i ciekawostek oraz nauczyć się, w jaki sposób rozpoznawać kilkadziesiąt gatunków roślin leczniczych i jadalnych, natomiast w drugiej części zdobytą wiedzę będzie można wykorzystać w praktyce podczas gotowania smacznego i pożywnego obiadu.

Zapisy trwają do 8 września. Uczestnikom na pewno przydadzą się wygodne buty, notatniki, aparaty, noże, nożyczki oraz lniane i papierowe worki na rośliny. Zapraszamy!

Kiedy? 12 września, od godziny 10 do 14

Gdzie? Spacer nad rzeką Świder (szczegóły dotyczące dokładnej lokalizacji podamy wkrótce), gotowanie obiadu w Pracowni Manualnej na ul. Górnej 18 w Józefowie

Koszt warsztatów: 85 zł

Kontakt: Pracownia Manualna, kom. 504 779 391

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: