Dożynki z Zieleniną - KUKBUK

Dożynki z Zieleniną

W tym roku postanowiliśmy dać sobie pole do popisu i z przytupem celebrować to tradycyjne święto plonów.

Tekst: Gabriela Jarzębowska
Zdjęcia: Łucja Lange i Gabriela Jarzębowska

Dozynki kukbuk

Okazji dostarczyły nam dożynkowe warsztaty Magdy Cielengi-Wiaterek organizowane przez fundację Bios Amigos. Mieliśmy szczęście, bo wejściówki na to wydarzenie rozeszły się ponoć jak świeże bułeczki. Autorka bloga Zielenina przygotowała stuprocentowo roślinne przepisy (wiecie, jak się robi najlepszy wegański majonez? My już wiemy!) na potrawy z lokalnych, sezonowych produktów, których walory smakowe mogliśmy potem sprawdzić na własnej skórze (a raczej podniebieniu). Naszym absolutnym faworytem okazały się kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i białej fasoli, doprawione aromatyczną kurkumą i natką pietruszki. Nie tylko naszym zresztą – do złocistych placuszków ustawiała się kolejka, także zdeklarowanych mięsożerców… Jeszcze raz przekonaliśmy się, że wspólne przygotowywanie potraw, krojenie, szatkowanie, mieszanie, pieczenie, smażenie, duszenie, a potem ich jedzenie nie tylko daje mnóstwo frajdy, ale też jest świetną okazją do zawarcia nowych znajomości. Na kolejne warsztaty Bios Amigos czekamy więc z niecierpliwością.

 

Tekst: Gabriela Jarzębowska

Zdjęcia: Łucja Lange i Gabriela Jarzębowska

 

Wydarzenie było realizowane w ramach projektu Ekologia Mieszczucha prowadzonego przez Ośrodek Działań Ekologicznych Źródła.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: