Dieta w ciąży - Akademia Kulinarna Whirlpool i Chicco - KUKBUK

Dieta w ciąży – Akademia Kulinarna Whirlpool i Chicco

Ponadprzeciętny apetyt rozumiemy doskonale, ale czy łatwo połączyć zachcianki z dietą, która jest zdrowa i dostarcza mamie i dziecku wszystkich potrzebnych składników? Odpowiedź znaleźliśmy na warsztatach, które odbyły się 21 lipca w warszawskim Soho Factory.
akademia kulinarna kukbuk

Na spotkanie zorganizowane w ramach Akademii Kulinarnej Whirlpool i Chicco zaprosiliśmy dwadzieścia mam. Warsztaty obejmowały przygotowanie ciekawych i zbilansowanych posiłków na cały dzień. Już w części śniadaniowej dietetyk Katarzyna Okręglicka opowiedziała o podstawowych zasadach, jakich powinny przestrzegać kobiety w ciąży, i doradzała, co powinno się znaleźć w ich codziennej diecie. Podkreśliła też, jak ważne jest picie dużej ilości wody i spożywanie dobrej jakości tłuszczów. Podczas gdy uczestniczki słuchały rad dietetyczki, szef kuchni Marco Ghia wcielał je w życie.

 

Dania przygotowane przez Marco były nie tylko pyszne, lecz także zdrowe – jajka zapiekane z cukinią i pomidorami koktajlowymi, łosoś pieczony w folii z cytryną, risotto z szynką parmeńską i cukinią, comberki jagnięce z sałatką ze szpinaku, a na deser sorbet z malin i jagód. Mimo użycia niewielkiej ilości soli i uwielbianego przez nas masła potrawy były nadzwyczaj smaczne i bardzo aromatyczne, bo przygotowane przy użyciu świeżych ziół oraz sezonowych warzyw i owoców.

 

Uczestniczki dowiedziały się także, że dla rozwoju dziecka równie ważna jest dieta ojca – kiedy rodzice przygotowują się do ciąży, dobre nawyki żywieniowe partnera mogą wpłynąć na jakość genotypu malucha. Katarzyna Okręglicka podzieliła się też informacją przydatną nie tylko ciężarnym – w zdrowej i zbilansowanej diecie zawsze znajdzie się miejsce na drobne grzeszki, ważne jednak, żeby się nimi nie stresować, ponieważ wtedy w organizmie wydziela się sprzyjający tyciu kortyzol.

 

Spotkanie przebiegało w niezwykle przyjaznej atmosferze, a mamy dzieliły się między sobą spostrzeżeniami i radami. Na koniec dietetyczka sprawdziła, czy uczestniczki uważnie słuchały jej zaleceń – za poprawne odpowiedzi na zadawane pytania rozdała nagrody. Każda mama dostała również praktyczne prezenty od marki Chicco i KUKBUK-a.

 

Liczba pytań do dietetyczki uświadomiła nam, ile trudności w dotarciu do rzetelnych informacji o zdrowej, a jednocześnie urozmaiconej diecie napotykają przyszłe mamy. Internet w tym przypadku wcale nie ułatwia sprawy. Fora są przepełnione sprzecznymi informacjami, które wprowadzają chaos i niepokój. Dlatego cieszymy się, że mogliśmy rozwiać wątpliwości i udowodnić, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne, a smakołyki, które zaspokoją gusta kulinarne mam i przyczynią się do prawidłowego rozwoju dzieci, są naprawdę proste w przygotowaniu.

 

 

Przepisy Marco Ghia znajdziecie tu:

Focaccia

Jajka zapiekane z cukinią i pomidorami

Risotto z szynką parmeńską i cykorią
Łosoś pieczony w ziołach i cytrynie

Sorbet owocowy

akademia kulinarna kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: