Na deser: Uczta POLIN - KUKBUK

Na deser: Uczta POLIN

Zapraszamy na pierwsze urodziny Muzeum Historii Żydów Polskich. Będzie nie tylko kulturalnie, lecz także smacznie.
Muzeum POLIN kukbuk

Made in POLIN to projekt stworzony na pierwsze urodziny wystawy stałej Muzeum POLIN. Najbliższy weekend, 9 do 11 października, wypełnią spotkania, warsztaty i koncerty. Będzie można zobaczyć Roberta Więckiewicza w słuchowisku na żywo, obejrzeć spektakl tańca w choreografii słynnego izraelskiego choreografa Idana Cohena. Dla melomanów przygotowano znakomite koncerty: legenda mandoliny Avi Avital zagra z Orkiestrą Kameralną Polskiego Radia Amadeus pod batutą Anny Duczmal-Mróz, a Pianohooligan Piotr Orzechowski razem trębaczem Avishaiem Cohenem przypomni standardy jazzowe, które wyszły spod ręki polsko-żydowskich kompozytorów.

 

Na gości Muzeum POLIN będą czekać nietypowi przewodnicy, którzy przeprowadzą wszystkich przez muzeum specjalnymi ścieżkami. Tematem przewodnim będzie Podróż Przemian, dlatego z przedstawicielami czołowych europejskich instytucji kultury będziemy rozmawiać o tym, czy przemianę można zaprojektować, a w holu głównym stanie Budka Przemian.

 

Na deser wszystkich urodzinowych gości czeka wyjątkowa uczta POLIN. Poznamy smaki kuchni żydowskiej, ormiańskiej czy tatarskiej i mniejszości narodowe, które te kuchnie tworzą. W roli mistrza ceremonii wystąpi Robert Makłowicz. Wspólnie wyruszymy w podróż po smakach kuchni mniejszości narodowych i zastanowimy się nad ich wpływem na współczesną kuchnię polską. Jak przenikały się smaki? Co zostało z nami do dziś, a co utraciliśmy bezpowrotnie? Odpowiedzi na te pytania będziemy szukać nad talerzami. Gotować będą znakomici goście – za przysmaki kuchni żydowskiej odpowiadać będzie Malka Kafka, właścicielka pierwszej w Warszawie koszernej kawiarni Tel Aviv. W świat kuchni tatarskiej wprowadzą nas właściciele Tatarskiej Jurty, którzy w swoim gospodarstwie agroturystycznym w Kruszynianach karmią swoich gości kołdunami, pierekaczewnikami i trybuszokami, a degustację potraw kuchni ormiańskiej przygotuje Fundacja Armenian Foundation, zajmująca się dziedzictwem i integracją środowiska polskich Ormian. Uczta odbędzie się 11 października o godzinie 14, a wstęp na nią jest wolny.

 

Mamy dla was konkurs, w którym do wygrania są trzy podwójne wejściówki na wystawę stałą do Muzeum Historii Żydów Polskich. Dostaną je osoby, które opowiedzą nam, który element kuchni żydowskiej lubią najbardziej i dlaczego. Powodzenia!

 

REGULAMIN

© KUKBUK 2017