Czas dobrego sera - KUKBUK

Czas dobrego sera

Masło, śmietana, twaróg, sery twarde i miękkie - mleko może przybierać nieskończone formy. Wszystkich będzie można spróbować w Sandomierzu.

Zdjęcia: materiały promocyjne

CZAS DOBREGO SERA kukbuk

Już w najbliższy weekend, 28 i 29 maja, w pięknie położonym na wzgórzach Sandomierzu, odbędzie się festiwal „Czas Dobrego Sera”. Wszyscy odwiedzający będą mogli spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Będą również najlepsze sery z całego świata: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano. Żaden miłośnik serów nie może przepuścić takiej okazji!

 

Oprócz degustacji odbędą się także laboratoria smaku, których bohaterami będą takie sery jak Gouda z Kozieradką (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozi Dymek (Kaszubska Koza) czy Koszałek (Zajazd Tusinek). W sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów. W tym roku po raz pierwszy pojawią się wspaniałe, owcze sery w z Chorwacji z Paškim Sirem na czele. Do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni –  Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) – wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina będzie wielkim wydarzeniem dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Ser i wino to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego organizatorom zależy, by wzrastać razem w tym niezawodnym duecie. I tak w Sandomierzu pojawią się następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która po raz pierwszy zaprezentuje swojego jubileuszowego dwójniaka „966”. Momentem kulminacyjnym, zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016. Zapraszamy, przyjedźcie głodni!

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: