Coś więcej niż kotlecik - KUKBUK

Coś więcej niż kotlecik

Restaurant Week otwiera się na najmłodszych smakoszy.

Grafika: materiały promocyjne

restaurant week kukbuk

Dziecięce menu w restauracjach rzadko kiedy wykracza poza kurczaka z frytkami czy zupę pomidorową, a przecież dzieciństwo to najlepszy moment na rozbudzenie apetytu. Ciężko stwierdzić, kto jest temu winny – czy szefowie kuchni, którzy skupiają się na już uświadomionych odbiorcach, czy rodzice, którzy z nadmiernej ostrożności, lenistwa lub strachu nie karmią swoich pociech niczym poza bezpiecznym standardem.

 

Restaurant Week to impreza, dzięki której każdy może sprawdzić nowe restauracje podczas trzydaniowego obiadu czy kolacji w specjalnej cenie. Impreza gości w największych miastach Polski kilka razy do roku, a teraz szykuje się edycja wyjątkowa, bo przeznaczona także dla najmłodszych. To, co jedzą dzieci oraz ich uczestnictwo w scenie restauracyjnej jest dla organizatorów Restaurant Weeku szalenie ważne, dlatego od 1 do 8 czerwca w 31 najlepszych warszawskich restauracjach dorośli i dzieci będą jeść to samo trzydaniowe menu, różniące się tylko ceną i wielkością porcji: dania dziecięce będą mniejsze i kosztować będą 19 zł, natomiast dorosłych obowiązuje festiwalowa cena 39 zł.

 

Organizatorzy chcą też zachęcić najmłodszych do nauki smaku, zdrowego odżywiania i poznawania fascynującego świata kulinariów. Dzieci powinny być pełnoprawnymi gośćmi restauracji, którym nie podaje się nuggetsów z frytkami i niezdrowej pizzy, a pełnowartościowe, ciekawe posiłki. W działaniach tych będzie pomagać fundacja Szkoła na Widelcu Grzegorza Łapanowskiego, która zajmuje się rozwojem żywieniowym w placówkach oświaty. Podczas poprzedniej, wiosennej edycji festiwalu goście zebrali 17 618 zł na wsparcie jej działań.

 

Tym razem w ramach festiwalu będzie można wpaść nie tylko na obiad, lecz także na liczne wydarzenia towarzyszące imprezie, organizowane wraz ze Szkołą na Widelcu i innymi Patronami Festiwalu. Mają one na celu promocję ambitnej edukacji kulinarnej dzieci i dorosłych, a uczestników czekają liczne warsztaty artystyczne dla dzieci, szkoła gotowania dla najmłodszych z Grzegorzem Łapanowskim i uczestnikami Master Chef Junior, wykłady o owocach morza w dziecięcej diecie, wycieczki po kulisach restauracji i wiele innych atrakcji. Więcej szczegółów i pełną listę restauracji znajdziecie tutaj. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: