Bulwar śniadaniowy - KUKBUK

Bulwar śniadaniowy

Jeśli mieszkacie w Krakowie, w najbliższą sobotę powstrzymajcie się przed zjedzeniem śniadania w domu. Lepiej będzie cieszyć się nim na dachu z widokiem na Wisłę.
bulwar sniadaniowy kukbuk

Dokładniej – na dachu Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, gdzie znajdą się kulinarne stoiska, a także stoły dla przybyłych gości. Ci będą mogli skorzystać również z leżaków i koców na pobliskim nabrzeżu. Bulwar Śniadaniowy powstał po to, byśmy mogli – po raz pierwszy w ramach krakowskich Wianków – wspólnie rozpocząć dzień i nasycić się bogactwem smaków przygotowanych specjalnie na tę okazję.

 

Ich różnorodność gwarantują krakowscy restauratorzy, specjaliści od zdrowej żywności oraz krytycy kulinarni, którzy tego dnia zaprezentują swoje propozycje na pierwszy, i ponoć najważniejszy, posiłek dnia. Uczestnicy mogą dołączyć z własnymi koszykami i zapasami, ale też poszukać smakołyków na stoiskach. Znajdą tam między innymi gotowe zestawy piknikowe z różnymi kompozycjami śniadaniowymi – warto wymieniać się nimi z przyjaciółmi i dzielić się komentarzami na ich temat. Nie zabraknie kulinarnych warsztatów, konkursów i opowieści oraz atrakcji dla dzieci w specjalnym kąciku Śniadanko.

 

Kuchnia orientalna, azjatycka i meksykańska, zdrowa żywność, sery, mnóstwo słodkości i hektolitry espresso – to esencja tego, co zastaniemy na stoiskach renomowanych firm. W smakowity klimat wprowadzi nas firma Prymat – sponsor wydarzenia. A 22 czerwca, nazajutrz po wiankowych szaleństwach, w Forum Przestrzenie będzie można wymieniać się książkami o tematyce kulinarnej dzięki specjalnej edycji Drugiego Życia Książki w ramach kolejnego festiwalu Najedzeni Fest! – tym razem promującego lokalność w sztuce kulinarnej.

 

O smakowe doznania zadbają:

 

• Candy Company – minitarty z lemon curd i owocami, chrupiące ciasteczka ryżowe, roll ups, mini donuts, ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i piankami marshmallow.

 

• Po Prostu Rower – tradycyjne włoskie pieczywo faszerowane włoskimi daniami plus ewentualnie coś na słodko.

 

• Arvalava Sp. z o.o. – wypiekana codziennie, świeża baklava: z pistacjami, orzechami, migdałami i kokosem oraz ottomańska pokusa.

 

• Makiato – najwyższej jakości, precyzyjnie przygotowana kawa parzona z pasją.

 

• Bonjour Cava – pyszne lody, tarty i bagietki.

 

• Shake & Bake – shaki mleczne z lodami waniliowymi i czekoladą lub batonem i świeże smoothie owocowe.

 

• Pan Kasztan – pieczone jadalne kasztany.

 

• Apetit Smak – bimba, oryginalna przekąska, wymyślona w Krakowie, której nazwa pochodzi z Ukrainy i oznacza wybuchowy smak.

 

• Slavika Project – jadalne wianki!

 

• Kamo – pierożki oraz spring rollsy i warsztaty zawijania spring rollsów dla dzieci, a także świeże soki i shake typu lassi rodem z Azji.

 

• Sushibox – znakomite sushi.

 

• Hummus Amamamusi – humus pod każdą postacią.

 

• Serowarnia Magdalenka – wyroby mleczne: oscypki, bryndza (sery owcze), sery kozie, krowie i masła.

 

• Węgierskie Specjały – kulinarna wycieczka po najwspanialszych smakach Węgier.

 

• Tortillas Molino – tortille kukurydziane według tradycyjnej receptury meksykańskiej.

 

• Oriental Spoon – kuchnia koreańska.

 

• Yerbata – w stu procentach naturalna lemoniada z dużą zawartością kofeiny, robiona na bazie yerba mate.

 

• I Love Café.

 

• Jadalnia.

 

• Barka Augusta (bulwar Kurlandzki – Kazimierz, róg ulic Podgórskiej i Gazowej).

 

• Barka Basia (bulwar Kurlandzki – Kazimierz, róg ulic Podgórskiej i Gazowej).

 

• Przystań Arkadia (bulwar Czerwieński – przy moście Grunwaldzkim).

 

• Barka Batory (bulwar Czerwieński – przy placu Wielkiej Armii Napoleona).

 

Na wspólne śniadanie 21 czerwca w godzinach 10-14 zapraszają Prymat i portal Doradca Smaku. Na miejscu przybyli goście będą mogli wziąć udział w degustacjach, zabawach ze smakiem oraz konkursach śniadaniowych z atrakcyjnymi nagrodami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: