Bocuse d'Or Poland - KUKBUK

Bocuse d’Or Poland

Mistrzowie kuchni francuskiej przybywają do Polski, aby szukać następcy niezwykłego Paula Bocusa.
bocuse d'or kukbuk

Przy okazji nieźle namieszają nam w głowach – będą warsztaty, kolacje i dużo wrażeń. Początek listopada zapowiada się francusko. Zbliżający się Tydzień Smaków Francuskich to prawdziwa gratka zarówno dla miłośników kulinariów, jak i wszystkich frankofili. Do Polski przybywają francuscy mistrzowie kuchni – będą jurorami w prestiżowym konkursie Bocuse d’Or, a przy okazji odkryją przed nami rąbek kulinarnej tajemnicy swojego kraju.

Dla tych, którzy uwielbiają kuchnię francuską i chcieliby nauczyć się profesjonalnych technik kulinarnych, organizatorzy przygotowali warsztaty prowadzone przez odznaczanych szefów kuchni Michela Rotha, François Adamskiego oraz mistrza cukiernictwa Antoine’a Weylanda. Zajęcia odbędą się 6 i 7 listopada i są przeznaczone zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Tych, którzy wolą konsumować, niż gotować, szefowie zapraszają na „Kolację na cztery ręce”. Podczas degustacji będzie okazja spróbować dań z restauracji uhonorowanych gwiazdkami Przewodnika Michelin. Pojawią się najznakomitsze potrawy z repertuaru szefów – jesiotr, foie gras, bażant i labraks. Koszt pięciodaniowej kolacji to 480 zł za osobę.

Zwieńczeniem Tygodnia Smaków Francuskich będzie konkurs Bocuse d’Or Poland 2015. Francuscy szefowie, Michel Roth i Francois Adamski, zwycięzcy konkursu z lat 1991 i 2001, 8 listopada zdejmą kuchenne fartuchy, aby obserwować i oceniać zmagania uczestników kulinarnych igrzysk. W tym roku zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dwóch dań: mięsnego – z udźcem sarnim i kaszą gryczaną oraz rybnego – z flądrą, koprem włoskim i kaparami. Do każdego dania uczestnicy będą mogli podać dwa dowolne dodatki. Na zaserwowanie 24 dań uczestnicy będą mieli 5 godzin, każde spóźnienie będzie skutkowało utratą punktów. W tym roku na kulinarnej scenie konkursu zobaczymy między innymi Michała Węcławka, Przemysława Klimę, Tomasza Łagowskiego, Pawła Wałęsę i Sebastiana Olmę. Atmosferę rywalizacji będzie podgrzewać kibicująca uczestnikom publiczność.

Francois Adamski kukbuk
Francois Adamski
Michel Roth kukbuk
Michel Roth

Bocuse d’Or istnieje od 1987 roku, został powołany przez wybitnego szefa kuchni i ojca ruchu nouvelle cuisine, Paula Bocuse. W organizowanym co dwa lata konkursie biorą udział przedstawiciele kilkudziesięciu krajów. Zwycięzca polskich eliminacji będzie reprezentował kraj na finałach kontynentalnych w Budapeszcie i zyska możliwość udziału w finale Bocuse d’Or w 2017 roku. Konkurs wymaga od kucharzy niezwykłej dyscypliny oraz wielu godzin przygotowań, dlatego laureat polskich eliminacji na dalszych etapach kulinarnej olimpiady będzie mógł doskonalić swoje umiejętności pod okiem szefów Rotha i Adamskiego.

Warto sprawdzić dokładny plan wydarzeń Tygodnia Smaków Francuskich, bo będzie naprawdę smacznie – znajdziecie go na stronie organizatora. Zapraszamy!

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: