Aperitivo w na lato - KUKBUK

Aperitivo w na lato

W tym wpisie nie chodzi tylko o miejsce, ale też o ideę. Ta też nie jest nowa, chociaż w zimnym kraju nad Wisłą zupełnie nieobecna. Zapraszamy na aperitivo do restauracji Na Lato.
Aperitivo w na lato kukbuk
Aperitivo na lato kukbuk
Aperitivo na lato kukbuk
Aperitivo na lato kukbuk
Aperitivo na lato kukbuk
Krem Dela Krem kukbuk
Aperitivo na lato kukbuk

Aperitivo to niezwykle popularny w swojej ojczyźnie włoski wynalazek. Zrodził się on z

towarzyskiego usposobienia mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Ot, taki rzymianin po pracy

nie idzie do domu, żeby zasiąść przy sutym obiedzie i rozłożyć się na wygodnej kanapie

przed telewizorem. Najpierw zahacza o ulubioną knajpkę, gdzie wypija jednego drinka ze

znajomymi, zjada co nieco ze wspólnego stołu, zapomina o trudach dnia i dopiero potem

zrelaksowany i zadowolony udaje się na łono ukochanej rodziny.
Nam takie rozwiązanie bardzo pasuje, dlatego z radością przyjęliśmy informację, że Na Lato

też udostępniło w swojej ofercie kulinarnej taką opcję. System jest następujący: w tygodniu od

godziny 17 można kupić drinka za 20 złotych, a za kolejne 10 jeść wszystko, na co ma się

ochotę z wydawanych przez kuchnię na wspólny stół dań. Cena alkoholu wydaje się dość wysoka, ale to

przemyślana polityka; nie chodzi bowiem o to, żeby zapomnieć, gdzie się jest, tylko trochę

rozluźnić rzeczonym jednym, skądinąd świetnym, drinkiem.

Na początek do wyboru dostajemy napój na bazie Campari, Aperolu lub Prosecco, a potem możemy przystępować do przekąsek. Kuchnią w Na Lato kieruje znany również z KUKBUK-a Michał „Magiel” Myszkiewicz, niekoronowany co prawda jeszcze, ale król chleba i pizzy. Karta aperitivo ma się często zmieniać, a nam na pierwszej próbie dane było zjeść crostini z parfait z kurzych wątróbek i marynowaną

gruszką, focaccię z czosnkiem i rozmarynem, kilka rodzajów pizzettek, panini z ementalerem i szynką, krokiety z kaszanki, chipsy z polenty, oliwki, prażone migdały i grissini. Wszystko świeże i pyszne. Gorąco trzymamy kciuki, żeby Polacy polubili aperitivo i ten piękny zwyczaj na stałe wszedł do naszych knajp. Na razie wdrażamy się w Na Lato.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: