5 stoisk, które warto odwiedzić podczas targów Slow Weekend - KUKBUK

5 stoisk, które warto odwiedzić podczas targów Slow Weekend

Już w ten weekend w Soho Factory odbędzie się kolejna odsłona targów Slow Weekend. Sprawdźcie, których wystawców kulinarnych w stylu slow nie wolno wam przegapić!

Tekst: Magdalena Buczak
Zdjęcia: Slow Weekend

slow weekend kukbuk

10 i 11 czerwca warszawskie Soho Factory na Mińskiej ponownie wypełni się tysiącami produktów od polskich twórców. Lubimy to miejsce ze względu na precyzyjną selekcję ciekawych projektów oraz oczywiście strefę Slow Food, w której zawsze znajdujemy smakowite kąski. Grupa Slow, organizator targów, współpracuje również z organizacjami charytatywnymi i społecznymi, więc tym bardziej warto przyjrzeć się jej inicjatywie. Na jakie stoiska warto wpaść w ten weekend? Sprawdźcie naszą listę.

VegeLabb to sklep ekologiczny i wegańskie bistro specjalizujące się w buddha bowls, zdrowych koktajlach i sokach. Tu zjecie pysznie i zdrowo, a potem zrobicie zdrowe zakupy.

Vegelabb kukbuk glowne

Cherry Tree to rodzinna manufaktura specjalizująca się w wyjątkowych produktach z wiśni. Owoce, które rosną w ich własnych sadach, są tak słodkie i aromatyczne, że nie wymagają dodatku cukru czy sztucznych dodatków. Soki, syropy, konfitury, a nawet miody i pyłek z kwiatów wiśni – tu czeka was wiele zdrowych, a zarazem pysznych przyjemności.

CherryTree kukbuk

Pigwoniada to napój bezalkoholowy oparty na owocach pigwowca z plantacji samego właściciela. Ta plantacja jest objęta procedurą bio, więc do pigwoniady nie dodaje się absolutnie żadnych środków chemicznych. Najbardziej charakternie smakuje w wersji naturalnej, ale dla mniej odpornych na kwaśne smaki właściciel dodał do asortymentu pigwoniadę słodzoną miodem lub nierafinowanym cukrem trzcinowym.

Pigwoniada kukbuk

Konopie w kuchni to projekt Małgorzaty Szakuły, która tworzy blog kulinarny smilingspoon.pl, na którym przedstawia przepisy z użyciem produktów konopnych. Gosia jest też organizatorką pierwszego w Warszawie Targu Konopnego, który odbędzie się w ramach Slow Weekendu. „Konopie w Kuchni” to nowatorska publikacja z przepisami konopnymi. Autorkę i tajniki jej kuchni będzie można poznać w sobotę o 16:00 na pokazie kulinarnym!

 

Foodsharing Warszawa to grupa o niezwykle przekonującej dewizie: „jedz, dziel się, kochaj i nie marnuj jedzenia”. Dzięki tej inicjatywie w Warszawie powstały już Jadłodzielnie, czyli miejsca w którym można zostawić niepotrzebne jedzenie lub pobrać produkty pozostawione przez innych. Jeśli wyjeżdżacie na wakacje i wiecie, że nie zdążycie wykorzystać zapasów z lodówki, lub po prostu macie coś do oddania, przynieście te produkty na stoisko Foodsharingu Warszawa. Wspieramy takie inicjatywy całym sercem!

W tę sobotę zjedzcie lekkie śniadanie, zbierzcie rodzinę i przyjaciół i razem spędźcie czas w Soho Factory. Każda okazja, żeby poznać polskich twórców jest dobra, a zwłaszcza jeśli karmią tak dobrze i zdrowo, jak ci wymienieni powyżej. Zapraszamy na Slow Weekend!

  • JoMa

    Byłam wczoraj, w sobotę.
    Jak możecie zapraszać gości do odwiedzania hali wystawowejj która temperaturą przypomina raczej saunę? Organizatorzy niestery nie zapewnili minimum podstawowego komfortu wystawiającym jak i odwiedzającym gościom. Poza tym brud i niechlujstwo..
    Moja przygoda w bufecie z „indyjskią ” ofertą kulinarną : micha niedogotowanego ryżu (błyskawicznego! ) z odrobiną sosu i 3(!) listków kolendry kosztowała mnie 20 złotych!! Grabiež w biały dzień…nigdy więcej targi w warszawskim Soho.

  • JoMa

    Nie polecam.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: