5 najlepszych walentynkowych drinków - KUKBUK

5 najlepszych walentynkowych drinków

Znamy wyniki najbardziej romantycznego konkursu dla barmanów!

Z okazji dnia zakochanych wraz z Łukaszem Stafinem, administratorem elitarnej grupy Forum Polskich Barmanów, zorganizowaliśmy konkurs na najciekawsze, autorskie koktajle walentynkowe. Pikanterii i romantyzmu dodaje temu projektowi fakt, że konkurs miał charakter międzynarodowy. Ponad 2 tysiące barmanów pracujących w Polsce i za granicą mogło przystąpić do konkurencji, by uraczyć ciebie, drogi czytelniku, swoją mistrzowską kompozycją. Spośród wielu zgłoszeń wybraliśmy pięć drinków, które mają największe szanse, by rozpalić serca zakochanych w ich święto.

 

1. Spicy Love

Drink Witka Wojaczka z The Beaufort Bar w Londynie

  • 30 ml naparu z różowego pieprzu*
  • 20 ml syropu różanego (kupnego lub własnej roboty**)
  • 45 ml ginu (najlepiej Tanqueray)
  • 30 ml świeżego soku z cytryny

 

Wszystkie składniki drinka szejkujemy. Przecedzamy podwójnie, używając strainera oraz sitka barmańskiego, do szklanki typu coupette.

 

* By uzyskać napar, zalewamy wodą 6 łyżeczek różowego pieprzu. Przykrywamy na 10 minut.

** Zaparzamy herbatę z płatków róży i rozpuszczamy w niej cukier w proporcji 2:1 (cukru do wody).

Zdjęcie: Witek Wojaczek 

 

2. Bitter Love

Drink Vitaliego Czerniawskiego ze Szklarni w Lublinie

  • 50 ml aperolu
  • 20 ml syropu różanego (rosolisu)
  • sok z ½ cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 1 białko jajka „zerówki”
  • szczypta suszonych płatków róży do dekoracji

 

Wszystkie składniki drinka szejkujemy. Przecedzamy podwójnie do schłodzonego wcześniej kostkami lodu kieliszka typu coupette. Powstałą na wierzchu piankę posypujemy suszonymi płatkami róży.

Zdjęcie: Seweryn Wlazło

 

3. Pink Thing

Drink Sebastiana Kucharzewskiego z Megaro Cocktail Bar w Londynie

  • 25 ml koniaku Merlet
  • 25 ml triple sec
  • 2 łyżeczki dżemu malinowo-miętowego
  • szampan do dopełnienia

 

Do szejkera wlewamy koniak i likier pomarańczowy oraz dodajemy dżem. Szejkujemy mocno z lodem przez 6-8 sekund. Przelewamy przez sitko do zmrożonego kieliszka coupette i dopełniamy szampanem.

Zdjęcie: Sebastian Kucharzewski

 

4. Carmen

Drink Wojciecha Szczytowskiego z Flambéerii w Warszawie

  • 20 ml ginu Seagram’s
  • 20 ml campari
  • 40 ml naparu z hibiskusa i suszonej żurawiny*
  • 30 ml syropu różanego (najlepiej własnej roboty**)
  • 20 ml soku z limonki
  • prosecco do dopełnienia
  • suszone płatki róży do dekoracji 

 

Wszystkie składniki, oprócz prosecco i płatków róży, wlewamy do szejkera. Wstrząsamy i przelewamy przez podwójne sitko do kieliszka do szampana. Na koniec dopełniamy koktajl prosecco i ozdabiamy płatkami róży.

 

* Wsypujemy po 1½ łyżki suszonej żurawiny i hibiskusa do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż hibiskus puści aromat, a napar trochę ostygnie.

** Przygotowujemy syrop cukrowy w proporcjach 1:1 (100 gramów cukru na 100 mililitrów wody). Wsypujemy płatki róż. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po 5-10 minutach zdejmujemy z ognia, czekamy, aż ostygnie.

Zdjęcie: Mirosława Mykytiuk

 

5. Spice Amor

Drink Szymona Łysego z Szarej Willi w Opolu

  • 40 ml wódki infuzowanej chili
  • 15 ml syropu Monin Biała Czekolada
  • 20 ml soku z limonki
  • 40 ml purée truskawkowego 

 

Wszystkie składniki wlewamy do szejkera. Wypełniamy lodem i wstrząsamy. Przelewamy do schłodzonego kieliszka przez double strainer. 

Zdjęcie: Szymon Łysy

© KUKBUK 2017