5 najlepszych walentynkowych drinków - KUKBUK

5 najlepszych walentynkowych drinków

Znamy wyniki najbardziej romantycznego konkursu dla barmanów!
drinki walentynki kukbuk

Z okazji dnia zakochanych wraz z Łukaszem Stafinem, administratorem elitarnej grupy Forum Polskich Barmanów, zorganizowaliśmy konkurs na najciekawsze, autorskie koktajle walentynkowe. Pikanterii i romantyzmu dodaje temu projektowi fakt, że konkurs miał charakter międzynarodowy. Ponad 2 tysiące barmanów pracujących w Polsce i za granicą mogło przystąpić do konkurencji, by uraczyć ciebie, drogi czytelniku, swoją mistrzowską kompozycją. Spośród wielu zgłoszeń wybraliśmy pięć drinków, które mają największe szanse, by rozpalić serca zakochanych w ich święto.

 

1. Spicy Love

Drink Witka Wojaczka z The Beaufort Bar w Londynie

  • 30 ml naparu z różowego pieprzu*
  • 20 ml syropu różanego (kupnego lub własnej roboty**)
  • 45 ml ginu (najlepiej Tanqueray)
  • 30 ml świeżego soku z cytryny

 

Wszystkie składniki drinka szejkujemy. Przecedzamy podwójnie, używając strainera oraz sitka barmańskiego, do szklanki typu coupette.

 

* By uzyskać napar, zalewamy wodą 6 łyżeczek różowego pieprzu. Przykrywamy na 10 minut.

** Zaparzamy herbatę z płatków róży i rozpuszczamy w niej cukier w proporcji 2:1 (cukru do wody).

drinki walentynki kukbuk

Zdjęcie: Witek Wojaczek 

 

2. Bitter Love

Drink Vitaliego Czerniawskiego ze Szklarni w Lublinie

  • 50 ml aperolu
  • 20 ml syropu różanego (rosolisu)
  • sok z ½ cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 1 białko jajka „zerówki”
  • szczypta suszonych płatków róży do dekoracji

 

Wszystkie składniki drinka szejkujemy. Przecedzamy podwójnie do schłodzonego wcześniej kostkami lodu kieliszka typu coupette. Powstałą na wierzchu piankę posypujemy suszonymi płatkami róży.

drinki walentynki kukbuk

Zdjęcie: Seweryn Wlazło

 

3. Pink Thing

Drink Sebastiana Kucharzewskiego z Megaro Cocktail Bar w Londynie

  • 25 ml koniaku Merlet
  • 25 ml triple sec
  • 2 łyżeczki dżemu malinowo-miętowego
  • szampan do dopełnienia

 

Do szejkera wlewamy koniak i likier pomarańczowy oraz dodajemy dżem. Szejkujemy mocno z lodem przez 6-8 sekund. Przelewamy przez sitko do zmrożonego kieliszka coupette i dopełniamy szampanem.

drinki walentynki kukbuk

Zdjęcie: Sebastian Kucharzewski

 

4. Carmen

Drink Wojciecha Szczytowskiego z Flambéerii w Warszawie

  • 20 ml ginu Seagram’s
  • 20 ml campari
  • 40 ml naparu z hibiskusa i suszonej żurawiny*
  • 30 ml syropu różanego (najlepiej własnej roboty**)
  • 20 ml soku z limonki
  • prosecco do dopełnienia
  • suszone płatki róży do dekoracji 

 

Wszystkie składniki, oprócz prosecco i płatków róży, wlewamy do szejkera. Wstrząsamy i przelewamy przez podwójne sitko do kieliszka do szampana. Na koniec dopełniamy koktajl prosecco i ozdabiamy płatkami róży.

 

* Wsypujemy po 1½ łyżki suszonej żurawiny i hibiskusa do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż hibiskus puści aromat, a napar trochę ostygnie.

** Przygotowujemy syrop cukrowy w proporcjach 1:1 (100 gramów cukru na 100 mililitrów wody). Wsypujemy płatki róż. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po 5-10 minutach zdejmujemy z ognia, czekamy, aż ostygnie.

drinki walentynki kukbuk

Zdjęcie: Mirosława Mykytiuk

 

5. Spice Amor

Drink Szymona Łysego z Szarej Willi w Opolu

  • 40 ml wódki infuzowanej chili
  • 15 ml syropu Monin Biała Czekolada
  • 20 ml soku z limonki
  • 40 ml purée truskawkowego 

 

Wszystkie składniki wlewamy do szejkera. Wypełniamy lodem i wstrząsamy. Przelewamy do schłodzonego kieliszka przez double strainer. 

drinki walentynki kukbuk

Zdjęcie: Szymon Łysy

© KUKBUK 2017