25 października - Światowy Dzień Makaronu! - KUKBUK

25 października – Światowy Dzień Makaronu!

dzien makaronu kukbuk

Światowy Dzień Makaronu

 

Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu. Mimo że zwykle kojarzy się głównie z kuchnią włoską, występuje pod każdą szerokością geograficzną i można go przyrządzić na nieskończoną liczbę sposobów. Dziś Światowy Dzień Makaronu!

 

Nie dość, że poprawia humor (naukowo udowodnione!), to jeszcze wcale nie jest taki niezdrowy, jeśli ugotuje się go al dente. Z okazji Światowego Dnia Makaronu mamy dla was kilka ciekawostek, zebranych przez markę Lubella. Zawczasu przygotujcie sobie miskę pasty z kremowym sosem, będzie pasować do lektury!

 

Pochodzenie słowa „makaron” jest związane z greckim określeniem, które oznacza mąkę wymieszaną z wodą. Chociaż raczej trudno tu przyznać prawo pierwszeństwa komuś, kto jako pierwszy wymieszał zmielone ziarno z wodą, aby uzyskać masę przeznaczoną do spożycia.

Specyficzny, bardzo cienki makaron sprowadzili do Europy Arabowie. Do dziś na określenie tej potrawy mówią „makkaroni”. Arabowie jako lud nomadów i podróżników znali ten przysmak od wieków i często po niego sięgali. Dlaczego? Ponieważ był pożywny i – co ważniejsze – wyjątkowo wygodny w podróży.

W małej wiosce nad Żółtą Rzeką znaleziono miseczkę, a w niej najstarszy makaron. Mierzył 20 cali (ponad 50 centymetrów) i liczył około… czterech tysięcy lat.

W centrum Rzymu, w okolicach fontanny di Trevi, znajduje się jedyne na świecie muzeum makaronu – Museo delle Pasta.

Prawdopodobne jest, że powstanie tak wielu różnych odmian makaronu zawdzięczamy piętnastowiecznym mnichom. Natomiast gwałtowny wzrost spożycia tego produktu datuje się na epokę napoleońską. To właśnie wtedy, w czasach kryzysu, Napoleon nakazał zwiększyć produkcję makaronu, by nakarmić głodny lud.

 

Najdłuższy chiński makaron mierzy aż metr i do miseczki z zupą wkłada się tylko jedną nitkę. Sporym wyzwaniem jest zjedzenie tak długiej nitki. Zwłaszcza że nie powinno się jej kroić. Miseczkę przysuwamy więc blisko ust i pomagając sobie porcelanową łyżką lub pałeczkami, z gracją wsysamy makaron.
Polacy średnio zjadają 5 kilogramów makaronu rocznie – to sprawia, że jesteśmy na dziewiętnastym miejscu na świecie. Na pierwszym są oczywiście Włosi (zjadają aż 28 kilogramów), po nich są Wenezuelczycy (prawie 13 kilogramów), a pierwszą trójkę zamyka Tunezja (niemal 12 kilogramów).
Makaron zyskał tak dużą popularność, że w 1574 roku we Włoszech założono pierwszą korporację makaronową. W 1577 roku wydała ona uchwałę o regulacji sztuki mistrzów makaronowych.

 

Samo słowo „makaron” (maccherone -– włoski) znajduje się również w opisach początków średniowiecza. Wówczas określano tym mianem każdy typ makaronu – długi i krótki, a także jego postaci faszerowane (dzisiejsze „ravioli”).

 

Kuchnia włoska, w której makaron jest podstawowym produktem, rozróżnia aż 93 jego rodzaje. Tym samym Włosi wiodą prym w tworzeniu najróżniejszych form i kształtów tego przysmaku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: