24 listopada - Dzień Buraka - KUKBUK

24 listopada – Dzień Buraka

Przez lata lądował głównie w barszczu lub obok kotleta. Teraz burak to jedno z tych warzyw, bez których ciężko wyobrazić sobie jesień i zimę. Dziś Dzień Buraka, a my mamy dla was kilka smacznych pomysłów na świętowanie.
dzien buraka kukbuk

Burak pełen jest witamin i minerałów, chroni przed katarem, spowalnia starzenie i działa antynowotworowo. Reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega anemii i łagodzi kaca. Prawdziwy król warzyw korzeniowych!

O tym co można z niego wyczarować, rozmawialiśmy ostatnio z Martą Dymek, autorką bloga Jadłonomia, i Zbyszkiem Gawronem z warszawskiej restauracji Bibenda w ramach cyklu Dania Oklepane. W dziale Przepisy również nie brakuje propozycji na wykorzystanie wdzięków buraka. Koniecznie je wypróbujcie, nie tylko dziś!

Krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami

Buraczany przekładaniec z orzechami, śmietaną i przyprawami korzennymi

Chlebki z burakiem

Sałatka z groszkiem cukrowym i burakiem

Otwarte ravioli z burakiem i serem ricotta

Ciasto czekoladowo-buraczane

Ogon wołowy w wywarze z kozim serem i burakami

Ziemniaczane gratin z serem, cząbrem i burakiem

Krem z buraków, soku jabłkowego i curry

Tarta tatin z buraczkami i czerwoną cykorią

Pęczotto z marchewką i buraczkami

Hummus buraczkowy

Tarta z botwiną i karmelizowanymi buraczkami

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: