Woda ma znaczenie, czyli water pairing - KUKBUK

Woda ma znaczenie, czyli water pairing

Na świecie panuje moda na water pairing, czyli dobieranie wody do jedzenia. Ten trend i u nas jest coraz popularniejszy.

Rozmawiała: Kasia Stadejek

Zdjęcie: Maciej Stankiewicz

prezentacja wody

Okazuje się, że woda, jak wino, może mieć wiele smakowych niuansów. Nie tylko gasi pragnienie, lecz także wzbogaca doznania płynące z posiłku. Orzeźwia i oczyszcza kubki smakowe oraz pozwala cieszyć się pełnią aromatów. Wbrew pozorom sama też ma smak! O sztuce water pairingu, czyli dobierania wody do posiłku, rozmawiamy z sommelierem Piotrem Kameckim.

 

 

Czy woda wpływa na smak jedzenia? 

Zdecydowanie tak. Zbyt dużo minerałów, na przykład sodu, oraz zbyt silne nasycenie dwutlenkiem węgla mogą zaburzyć delikatne aromaty zarówno jedzenia, jak i wina. Wyobraźmy sobie sytuację, że jemy szynkę serrano. Jest nie tylko niezwykle aromatyczna, lecz także słona – popijanie takiego posiłku wodą za mocno nasyconą dwutlenkiem węgla lub słonawą od zawartych w niej minerałów nie pozwoli w pełni delektować się smakiem jedzenia.

 

Na co zwracać uwagę przy doborze wody do posiłku?

Najważniejsze jest nasycenie dwutlenkiem węgla i stopień mineralizacji, warto także zwrócić uwagę na ekstraktywność i złożoność aromatów w jedzeniu. Podczas jedzenia grillowanego czerwonego mięsa czy smażonej ryby nasze kubki smakowe potrzebują odświeżenia, jakie daje na przykład Cisowianka Perlage, nasycona dwutlenkiem węgla na tyle delikatnie, że nie zmienia smaku potrawy. Z kolei lekka sałata z tuńczykiem i oliwą będzie idealna z Cisowianką bez gazu.

 

Od czego zależy smak wody?

Czynników jest bardzo dużo. Na smak wpływa stopień mineralizacji, jakość ujęcia wody, wspomniany już poziom nasycenia dwutlenkiem węgla, temperatura podania, a nawet temperatura otoczenia.

 

Czy dobrą wodę można poznać po smaku?

Zdecydowanie tak. Podobnie jak w przypadku wina, ocena organoleptyczna jest równie ważna jak analiza chemiczna.

 

Czy są takie miejsca, gdzie woda odgrywa istotną rolę w kulinariach?

Na całym świecie pojawiają się wodne bary. Najsłynniejszy z nich, paryski Colette, serwuje kilkadziesiąt rodzajów wyjątkowych wód z całego świata. To pokazuje, że rośnie zainteresowanie wodą, różnicami w jej smaku i właściwościami. W kartach najlepszych restauracji podział wód daleko wykracza poza gazowaną i niegazowaną, można zamówić wodę w różnym stylu lub pochodzącą z konkretnego regionu. Sommelierzy nie są już tylko specjalistami od wina, lecz także od wody. Pomagają gościowi stworzyć idealną trójcę smakową: jedzenie, wino i woda, która odświeża i oczyszcza kubki smakowe bez ingerencji w smak dania czy trunku. W dobrym lokalu klient powinien mieć dostęp do różnych rodzajów odpowiednio podanej wody z uwzględnieniem marki. Woda musi być właściwie schłodzona, nie wolno dodawać do niej lodu, który zmienia smak, nie wspominając o cytrynie czy listkach mięty. Na szczęście wśród restauratorów rośnie świadomość znaczenia takich szczegółów dla ogólnego odbioru wizyty w lokalu.

 

Skąd się wzięła moda na wodę?

Ten trend przyszedł ze Stanów Zjednoczonych, w Europie prekursorem była Skandynawia. Ale to niejedyna droga. Coraz więcej podróżujemy, stajemy się bardziej świadomi swoich preferencji i smaków.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku