Wielki konkurs książkowy - KUKBUK

Wielki konkurs książkowy

Jeśli boicie się, że nie przyjdzie do was święty Mikołaj, sami zróbcie sobie prezent – w naszym konkursie do wygrania jest masa książek!
wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

Do Mikołajek jeszcze trochę czasu, ale pewnie macie już gotowy list i upatrzone książki kucharskie, których przecież w domowej biblioteczce nigdy za wiele. Przepisy wegańskie czy wypieki dla dzieci? Kuchnia grecka czy wileńska? A może rozprawa o polskim dizajnie? Bez względu na to co najchętniej czytacie i z czego gotujecie, wśród nowości książkowych, które dla was mamy, z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Mamy do rozdania po trzy egzemplarze każdej książki. Wybierzcie tą, która interesuje was najbardziej, i odpowiedzcie na pytanie dotyczące jej treści. Uwaga, jedna osoba może przysłać tylko jedno zgłoszenie! Na wasze maile zatytułowane tak jak książka, którą chcecie wygrać, czekamy pod adresem konkurs@kukbuk.com.pl do 30 listopada, a wyniki ogłosimy 1 grudnia. Powodzenia!

wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

„Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu”, Magdalena Gembacka

Magdalena Gembacka od lat udowadnia na swoim blogu, że w roślinach drzemie niesamowita moc, a teraz dzieli się tą wiedzą z szerszym gronem czytelników. „Kolorowa kuchnia roślinna“ to kolejne działo wytoczone przeciw wysoko przetworzonym produktom i niezdrowemu jedzeniu. Książka podzielona została na trzy części—w pierwszej z nich autorka przy współpracy z dietetykiem prezentuje szereg porad, dzięki którym łatwiej będzie nam podejmować lepsze wybory żywieniowe. W części drugiej Gembacka staje się przewodnikiem po świecie zdrowych produktów—sugeruje czym zamiast cukru posłodzić ulubione ciasto, jakich warzyw nie przechowywać w lodówce, i jak mądrze robić zakupy. Część trzecia poświęcona jest przepisom autorki na dania na bazie warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych z wykorzystaniem zdrowych źródeł białka i tłuszczy.

 

Dzięki przepisom zawartym w książce przygotujemy domowy przecier pomidorowy, knedle jaglano-gryczane czy bezcukrowe trufle z marchwi. Magdalena Gembacka pokazuje, że dzięki naturalnym składnikom możemy przygotować proste dania, które będą nie tylko wspaniale smakowały, ale i służyły naszemu zdrowiu.

 

Pytanie konkursowe: Jeśli prawdziwym jest powiedzenie: „jesteś tym, co jesz” to czym jesteś?

wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

„Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”, Alicja Rokicka

Dieta wegańska dawno już nie kojarzy się nikomu ze smętnymi, powiędłymi liśćmi zieleniny wokół tekturowego kotleta sojowego. Alicja Rokicka po raz kolejny utwierdza nas w przekonaniu, że moc smaków drzemie właśnie w roślinach.

 

Autorka jednego z najpopularniejszych polskich blogów o kuchni roślinnej—Wegannerd.blogspot.com— inspiruje się przepisami wygrzebanymi z babcinych zeszytów i prezentuje wegańskie przepisy na codzienne dania. To książka nie tylko dla pragnących rozpocząć swoją przygodę z weganizmem, lecz także źródło pomysłów na roślinne dania dla wszystkich, którzy cenią dobrą kuchnię. Opisy ozdobione są klimatycznymi zdjęciami i ilustracjami akwarelowymi, wykonanymi przez samą autorkę.

 

Na stronach „Wegan nerd“ nie znajdziemy przepisów z wykorzystaniem jajek, nabiału, ryb i mięs, ale z sukcesem zastępują je roślinne zamienniki. Tak jak w przepisie na francuski gulasz z pulpecikami z soczewicy, steki z kapusty, sznycle z kaszy gryczanej czy skrzydełka z kalafiora. Ponadto autorka prezentuję całą gamę wegańskich alternatyw dla najpopularniejszych produktów mlecznych. Znajdziemy tu przepisy na ricottę z soi, mleko makowe z figą, majonez z kalafiora i twaróg nerkowcowy.

 

Wielkim atutem książki jest cały rozdział poświęcony samej kuchni bożonarodzeniowej. Smalczyk z fasoli do złudzenia przypomina ten prawdziwy, a podobno niejeden mięsożerca nabrał się na seler po grecku z sukcesem udający wigilijny klasyk.

 

Zadanie konkursowe: jakie wegańskie danie podalibyście największemu miłośnikowi mięsa?

wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

„Razem w kuchni. Przepisy na wspólne gotowanie z dziećmi”, Zosia Cudny

Czym zainteresować dziecko w kuchni, jak zachęcić niejadka do warzyw i w jaki sposób zrobić idealną domową chałkę, której zapach wypełni cały dom—na te i szereg innych pytań odpowiada Zosia Cudny w swojej nowej książce.

 

Po sukcesie wydawniczym książki „Make Cooking Easier“ Zosia Cudny, autorka słynnego bloga pod tym samym tytułem, wraca z nową publikacją—tym razem do wspólnego gotowania zachęcając rodziców i dzieci. Autorka już od pierwszych stron namawia do angażowania najmłodszych w proces przygotowania posiłków, a tym samym kształtowania w nich dobrych nawyków żywieniowych.

 

„Razem w kuchni“ to nie tylko zbiór praktycznych porad dla rodziców, a przede wszystkim książka kucharska wypełniona przepisami przywodzącymi na myśl smaki dzieciństwa. Mamy tu więc: wieńce drożdżowe z twarogiem i cynamonem, zupę nic, bulion z pulpecikami czy bułeczki razowe z boczkiem. Wszystkie przepisy podzielone są na kilka kategorii o tytułach znajomo brzmiących dla każdego rodzica, jak: „Mamo, pić!“ czy „Nie lubię warzyw“.

 

Zadanie konkursowe: jakie danie kojarzy wam się ze wspólnym, rodzinnym gotowaniem?

wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

„Zacznij kochać dizajn. Jak kolekcjonować polską sztukę użytkową”, Beata Bochińska

Gdzie szukać, jak zbierać mądrze i nie wydać przy tym fortuny? Na rynku ukazał się pierwszy taki przewodnik po świecie dizajnu i kolekcjonerstwa „Zacznij kochać dizajn“.

 

Absolwentka historii sztuki, autorka książek poświęconych dizajnowi i prawdziwa ekspert w tej dziedzinie, Beata Bochińska tłumaczy, gdzie szukać perełek do naszego zbioru, dlaczego nie warto za bardzo szastać pieniędzmi, i jak z kolekcjonera-amatora nie zmienić się w rupieciarza tonącego w morzu gratów.

 

„Zacznij kochać dizajn“ jest jak mapa, która będzie nam towarzyszyć podczas przygody jaką jest kolekcjonowanie mebli, akcesoriów i przedmiotów użytkowych. Na co warto zwracać uwagę przy kupowaniu kolekcjonerskich lamp, czego o dizajnie dowiemy się z książki o roślinach doniczkowych i jak sobie poradzić z wiecznym brakiem miejsca na nowe zdobycze—tego między innymi dowiemy się z książki. Dodatkowo autorka umieszcza adresy miejsc i sklepów internetowych, do których warto zajrzeć w poszukiwaniu prawdziwych unikatów.

 

Zadanie konkursowe: jaki bibelot z waszej domowej kolekcji ma dla was największą wartość i dlaczego?

wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

„Wilno. Rodzinna historia smaków”, Ewa Wołkanowska-Kołodziej

O tym, że cepelin to nie danie, tylko część litewskiej tożsamości, po co powstało Narodowe Stowarzyszenie Ochrony Jedzących Twaróg i dlaczego litewskie indyki wzbudzają radość wśród Polaków dowiemy się z najnowszej książki „Wilno“.

 

Jak pisze autorka, książka powstała, bo jej mama, znana na całej Litwie kucharka, Genowefa Wołkanowska, miała już dość uporczywych telefonów od krewnych i znajomych, którzy prosili o przepisy na babkę kartoflaną czy cepeliny. Stworzenie receptur było tym trudniejsze, że w kuchni Genowefy Wołkanowskiej wszystko robiło się „na oko“, a w celu spisania proporcji produktów do przepisów zawartych w książce odmierzała je prawdopodobnie po raz pierwszy w życiu. Nie jest to zatem tradycyjna książka kucharska, a raczej historia rodziny spisana w oparciu o przepisy z rodzinnego domu autorki.

 

„Wilno“ otwiera przed czytelnikiem niezwykły świat litewskich tradycji, który kręci się wokół suto zastawionego blinami, śliżykami i kołdunami stołu. Reportażystka odkrywa w swojej książce tajemnice kraju, w którym ciemny chleb nie może leżeć na grzbiecie, do piwa chrupie się smażone czosnkowe kromki, a kwas chlebowy z sukcesem zastępuje coca-colę.

 

Zadanie konkursowe: pytanie, z którym najczęściej telefonują podróżni na infolinię wileńskiego lotniska, brzmi „Czy w bagażu podręcznym można przewieźć sękacz?“ A wy, jakim przysmakiem najchętniej wypełnilibyście wasze bagaże podręczne, wracając z zagranicznych wakacji?

wielki_konkurs_ksiazkowy_kukbuk

„Kuchnia grecka”, George Calombaris

Nie samą sałatką grecką i sosem tzatziki Grek żyje! Wędzona ośmiornica, pasta z ikry i słodka baklawa—kuchnia grecka uwalnia się ze stereotypów na swój temat, a to wszystko dzięki książce Georga Calombarisa. To syn Egipcjanina i cypryjskiej Greczynki, który mieszka i gotuje w Australii, a szerszej publiczności znany jest jako sympatyczny juror australijskiej edycji programu MasterChef. Sam przyznaje, że nie jest kucharzem greckim, a australijskim. A że kuchnia australijska to właściwie mieszanka kulinarnych przyzwyczajeń ludzi, którzy osiedli tu z rodzinami, w jego przepisach znajdziemy inspiracje wszystkimi kuchniami świata.

 

George już na wstępie wyznaje, że jako nastolatek marzył o byciu podobnym do australijskich sąsiadów, nie doceniając swojego greckiego dziedzictwa. Szacunek do niego przyszedł dopiero z czasem. Wtedy nauczył się robić ouzaki mezathaki (greckie kuzynki naszego rodzimego kiszonego) czy twardawe, sezamowe wianuszki pszenne—koulourakia. Calombaris dzieli się mnóstwem przepisów na przystawki, dania główne czy desery, jak migdałowe ciasteczka o wdzięcznej nazwie Kurabiedes. Na kartach „Kuchni greckiej“ znajdziemy przepisy na dania z autorskiej restauracji Calomabrisa Gazi: krewetki w złotych nitkach ciasta kataifi, buraczaną wersję słynnego dipu tzatziki i prawdziwy hit wśród gości: popcorn o smaku taramosalaty, czyli tradycyjnej greckiej pasty z ikry z dorsza, która uchodzi za grecką przedstawicielkę piątego smaku—umami.

 

George Calombarisa polubimy za podawanie frytek oprószonych fetą, za radę, żeby brać się za gotowanie tylko wtedy, kiedy rzeczywiście mamy na to ochotę i za opowieści z rodzinnego domu, gdzie za nuggetsy z kurczaka robiły baranie móżdżki w panierce.

 

Zadanie konkursowe: w książce „Kuchnia grecka“ znajdziemy listę siedmiu przykazań dla każdego fana greckich szaszłyków souvlaki, które uchodzą za dobro narodowe. Pierwsze z nich brzmi: kebab to nie souvlaki. A gdybyście wy mieli przygotować listę siedmiu przykazań dotyczących jakiegoś tradycyjnego polskiego dania, to co byście wybrali i jak brzmiałyby te przykazania?

 

REGULAMIN KONKURSU

© KUKBUK 2017