Wegański bekon? To możliwe - KUKBUK

Wegański bekon? To możliwe

Amerykańscy naukowcy połączyli genotyp świni i batatu. Okazało się, że odwieczny konflikt między wegetarianami i mięsożercami został rozwiązany. Przed wami świniofel (ang. pigtato).
weganskie mieso kukbuk

„Dokonaliśmy udanego procesu hybrydyzacji międzytaksonomicznej. Umieściliśmy transgen w genie oryginalnym metodą insercji, znaną od dawna i stosowaną z powodzeniem w badaniach nad dziedziczeniem i genomami bakterii, grzybów czy kukurydzy”, poinformował na łamach prestiżowego pisma „Nature” szef zespołu badawczego prof. Michael Ehrmantraut z Santa Fe Tech University.

Co ciekawe, komórki świniofela zawierają ciałka zieleni produkujące chlorofil, dzięki któremu przeprowadzany jest proces fotosyntezy, a więc odżywiania komórki świniofela. Można zatem uznać, że jest on bardziej rośliną niż zwierzęciem.

 

„Organizmy z pierwszego zmodyfikowanego pokolenia świniofela miały transgen tylko w jednym z dwóch chromosomów homologicznych. W takim wypadku cecha kodowana przez transgen nie zawsze jest dobrze widoczna. Jednak udało nam się otrzymać homozygoty, które posiadają w gamecie oba allele transgenu, i nowe cechy są znacznie lepiej widoczne”, dodał prof. Ehrmantraut.

weganskie mieso kukbuk

Co ciekawe komórki świniofela zawierają ciałka zieleni produkujące chlorofil. Dzięki któremu przeprowadzany jest proces fotosyntezy, a więc odżywiania komórki świniofela. Można zatem uznać, że jest on bardziej rośliną niż zwierzęciem.

 

Naukowcy uważają, że smażone mięso świniofela będzie smakowało podobnie do klasycznych frytek przygotowywanych na świńskim łoju. Potencjalnie może też sprawić, że wegetarianie będą mogli śmiało sięgać po czipsy bekonowe.

Choć absolutnie nie popieramy eksperymentów genetycznych, to przyznajemy, że wizja wegańskiego boczku dla wielu brzmi kusząco.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: