Wegan Nerd poleca: 5 wegańskich deserów dla początkujących - KUKBUK

Wegan Nerd poleca: 5 wegańskich deserów dla początkujących

Najszybsze i najprostsze desery – nie tylko dla roślinożerców.

Tekst i zdjęcia: Alicja Rokicka, Wegan Nerd

wegan nerd desery kukbuk

Na diecie wegańskiej je się mniej słodyczy, ale tych kupnych. Lektura składu produktów, rozszyfrowywanie, co kryje się pod kolejnym E, sprawia, że odechciewa się kupować i szukać. Jednak chęć na coś słodkiego może dopaść każdego, pozostaje więc sięgnąć po miarkę, mąkę i zajrzeć do wegańskich książek kucharskich.


Przygotowywanie wypieków i słodyczy, które nie mają w składzie jajek ani nabiału, nie jest trudne. Na początku potrzeba trochę odwagi i kreatywności.


 

W kuchni wegańskiej ciasto wyrabiamy bez masła, dodajemy margarynę roślinną lub olej kokosowy. Zamiast mleka krowiego sięgamy po inne, na przykład migdałowe lub sojowe. Jajka nie są konieczne. By ciasto było sprężyste i wilgotne, do surowej masy dodaje się olej, namoczone mielone siemię lniane, nasiona chia lub zgniecione banany. Świetną metodą jest zakwaszenie mleka octem lub sokiem z cytryny. Sposobów jest wiele.

 

Często zamiast zwykłego cukru używa się bananów, daktyli, przeróżnych słodkich syropów, w których można wprost przebierać. Dzięki dostępności wielu produktów, również bezglutenowych, wprawiony weganin może bawić się gotowaniem.


Tak powstają pyszne i sycące budynie z fasoli, bezglutenowe ciasta czekoladowe czy proste ciasteczka owsiane, do których swobodnie można dodać orzechy lub bakalie.


 

Wegańskie słodycze mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, ale wcale takie nie są – za to na pewno są bardzo smaczne i pomogą na jesienno-zimową chandrę. Oto sprawdzone i proste przepisy idealne dla początkujących w tej dziedzinie.

 

wegańskie desery - babeczki

MUFFINY Z KONFITURĄ
Szybki przepis na prosty wegański deser.

 

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • â…“ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wanilii lub ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki nasion chia
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju
  • ulubiony dżem do nadziewania muffinów (np. z kwiatów czarnego bzu)

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do mleka sojowego wlewamy ocet jabłkowy i pozostawiamy na 10 minut. Łączymy składniki, przelewając mleko z octem do mąki. Mieszamy. Dodajemy wanilię, nasiona chia, cukier trzcinowy i sól. Na koniec wlewamy olej. Dokładnie mieszamy, by w masie nie było grudek.

 

Przygotowujemy foremki na muf finy. Rozlewamy do nich ciasto – najpierw wlewamy je do połowy foremek, następnie nakładamy po 1 łyżce dżemu. Dopełniamy resztą ciasta.

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

wegańskie desery - budyń

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z FASOLI Z KARDAMONEM
Kremowy, aromatyczny i kojący deser.

 

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao lub ½ tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • szczypta kardamonu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub daktyli
  • skórka pomarańczy do dekoracji

 

Fasolę umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy – w trakcie miksowania powoli wlewamy mleko. Masę przelewamy do rondelka. Dodajemy kakao lub rozpuszczoną czekoladę oraz przyprawy. Doprawiamy słodkim syropem.

 

Zagotowujemy i dobrze mieszamy – by masa zgęstniała. Ciepły budyń przelewamy do kubeczków i dekorujemy skórką pomarańczy.

wegańskie desery - brownie

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE
Słodkie od syropu z agawy, miękkie od dojrzałych bananów.

 

  • 2 średniej wielkości, bardzo dojrzałe (wręcz czarne) banany
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy albo octu jabłkowego
  • 340 g mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 37%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu z agawy

 

Banany obieramy i wkładamy do miski. Blendujemy na jednolitą masę. Wlewamy mleko i sok z cytryny lub pomarańczy (lub ocet). Mieszamy. Dodajemy mąkę jaglaną, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, by masa nie miała grudek.

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy i mieszamy dokładnie – ciasto powinno mieć jednolitą barwę. Na koniec wlewamy olej i syrop z agawy, mieszamy.

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do suchego patyczka. Jeśli forma jest większa, ciasto będzie się piec krócej, 30-40 minut.

wegańskie desery - ciastka

 

SZYBKIE CIASTKA OWSIANE
Banalnie prosty przepis na deser do herbaty.

 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • garść pestek dyni
  • garść rodzynek lub innych bakalii
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub tyle samo ulubionego soku
  • 2 łyżki słodkiego syropu
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki mąki (pszennej lub bezglutenowej)
  • szczypta soli

 

Płatki wsypujemy do miski. Dodajemy ziarna i bakalie oraz masło orzechowe. Zalewamy mlekiem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut, w tym czasie płatki zmiękną. Wlewamy do masy słodki syrop i olej. Ciągle mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Powinniśmy uzyskać bardzo gęstą masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je na blasze lub za pomocą łyżki rozdzielamy ciasto na różnej wielkości i różnych kształtów ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-30 minut.

wegańskie desery - jabłka

JABŁKA W WINIE LUB W SOKU
Szybki i prosty przepis na owocowy deser podkręcony procentami.

 

  • dowolna ilość jabłek lub gruszek
  • 2 szklanki wina lub soku z owoców leśnych
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • kilka igiełek rozmarynu
  • 3 łyżki cukru

 

Owoce obieramy ze skórki i wrzucamy do rondelka. Wlewamy wino lub sok – tak by przykryć owoce – i dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Gotujemy przez 20 minut. Podajemy z powstałym sosem winnym. Jeśli jest za rzadki, redukujemy go, gotując jeszcze chwilę.

© KUKBUK 2017