Zapleć sobie chałkę - warsztaty - KUKBUK

Zapleć sobie chałkę – warsztaty

Polską i żydowską kulinarną tradycję łączy jedna miłość – chałka.
chalka warsztaty kukbuk

Pieczywo to jeden z najważniejszych elementów kulinarnej kultury wielu krajów, często bywa odzwierciedleniem ważnych cech społeczności, w której się je wypieka. Na warsztatach z pieczenia tradycyjnej chałki żydowskiej i polskiej będziecie mogli nie tylko nauczyć się wyrabiać, zaplatać i piec pachnące drożdżowe warkocze, lecz także poznacie historie i zwyczaje z nimi związane.

 

Zajęcia odbędą się w założonej w 1914 roku piekarni na krakowskim Kazimierzu, dawnym centrum żydowskiej kultury, które niegdyś w każdy piątkowy wieczór wypełnione było cudownym zapachem chałki. Warsztaty podzielone są na dwa cykle: te poświęcone wersji żydowskiej, bardziej wytrawnej, obsypanej sezamem lub makiem, jadanej tradycyjnie w piątki i soboty poprowadzi Uri Scheft, założyciel tradycyjnych miejsc z żydowskimi wypiekami w Nowym Jorku i Tel Awiwie. Z polską odmianą, zawierającą w sobie mleko, słodszą i najczęściej obsypaną kruszonką, zapoznają nas Józef Smętek, właściciel Piekarni Mojego Taty oraz piekarz Mateusz Pilarski. Skorzystajcie z okazji i nauczcie się piec naturalne, pyszne pieczywo, którym podzielicie się z bliskimi. Wszystko to w miejscu o stuletniej tradycji pod pieczą mistrzów tego fachu.

 

Warsztaty z pieczenia żydowskiej chałki – 29.06, 30.06 i 1.07, godz. 13:00

Warsztaty z pieczenia polskiej chałki – 2.07 i 3.07, godz. 13:00

chalka warsztaty kukbuk

Piekarnia Mojego Taty
ul. Meiselsa 6
Kraków

 

Zdjęcia: Bartosz Dittmar

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: