Wybierz stewię zamiast cukru - KUKBUK

Wybierz stewię zamiast cukru

Jak najlepiej wykorzystać naturalną słodycz stewii? Na warsztatach z przetworów 9 maja z cukiernikiem Tomaszem Dekerem oraz marką Dr. Oetker.
stewia kukbuk

Ciasta, konfitury, dżemy, naleśniki – wielu z naszych ulubionych słodkości nie wyobrażamy sobie bez cukru. Tymczasem można go zastąpić stewią, rośliną z Ameryki Południowej, o znanym od stuleci działaniu słodzącym. Co więcej, glikozydy stewiolowe, związki odpowiedzialne za słodycz w roślinie, są praktycznie pozbawione kalorii. Czyżby dzięki temu można było jeść słodycze bez wyrzutów sumienia?

 

O tym przekonacie się już niebawem – 9 maja, na warsztatach, które organizujemy wspólnie z marką Dr. Oetker w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (początek o godzinie 18; zajęcia potrwają mniej więcej do godziny 21). Tomasz Deker, znany cukiernik, przedstawi najlepsze przepisy na nietypowe przetwory z wykorzystaniem najnowszego produktu Dr. Oetker, cukru żelującego ze stewią, a Magda Klimczak, współpracująca z nami blogerka kulinarna, pokaże, jak najlepiej wystylizować i sfotografować przygotowane wspólnie weki.

 

Mamy dla was dwie wejściówki na te wyjątkowe, kulinarno-fotograficzne warsztaty. Wystarczy, że opowiecie nam, w jaki sposób do tej pory korzystaliście z naturalnej słodyczy stewii. W jakich potrawach jej używaliście? Autorzy dwóch najciekawszych odpowiedzi wezmą udział w warsztatach. Na wasze propozycje czekamy do 5 maja 2016 roku pod adresem konkurs@kukbuk.com.pl; w tytule wiadomości wpiszcie „Stewia”. Zwycięzców poinformujemy mejlowo następnego dnia. Powodzenia i do zobaczenia na warsztatach!

 

REGULAMIN

© KUKBUK 2017