Wiosenne warsztaty z Davidem Gaboriaud - KUKBUK

Wiosenne warsztaty z Davidem Gaboriaud

Nowalijki już za rogiem, a na pewno na warsztatach, które David Gaboriaud poprowadził w Soho Food Market. Uczestniczyliśmy w nich razem z naszymi czytelnikami.
warsztaty david gaboriaud kukbuk

Zanim przystąpiliśmy do gotowania, David z entuzjazmem rozpakował torby, które przywiózł na warsztaty. Wyjmował co dziwniejsze liście i listeczki od dobrze znanego w Warszawie Pana Ziółko i sprawdzał wiedzę uczestników, odpytując wszystkich z nazw roślinek. Rukiew wodna, musztardowiec, mizuna – nie było łatwo, ale razem daliśmy radę! Poza tym pod ręką mieliśmy pierwsze krajowe ogórki, botwinkę i rzodkiewki, które okrasiliśmy lekkim dressingiem. Oprócz lekkich, wiosennych sałatek były też konkretniejsze potrawy.

David zademonstrował, jak poradzić sobie z cieniutkim, delikatnym ciastem filo, które nadzialiśmy farszem z duszonych porów z dodatkiem fety i usmażyliśmy na krucho.

Opanowaliśmy też sztukę przyrządzania podpłomyków na bazie jogurtu. Po szybkiej obróbce termicznej na gorącej patelni stały się giętkie, rumiane i idealne do zawinięcia pulpetów z mielonego mięsa ekologicznego kurczaka.

Po gotowaniu mogliśmy wreszcie spróbować efektów naszej pracy. Ponieważ dzień był niezwykle słoneczny, można było zabrać wszystkie pyszności na zewnątrz, umościć się na jednym z leżaków i zajadać, łapiąc pierwszą, wiosenną opaleniznę.

 

warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
warsztaty david gaboriaud kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: