Warsztaty z Maliką: fascynujący świat przypraw - KUKBUK

Warsztaty z Maliką: fascynujący świat przypraw

Ta jesień będzie miała niezwykły aromat. Za nami premiera książki kucharskiej „Przyprawy” Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz.

Tekst: Urszula Czumaj, zdjęcia: materiały promocyjne

malika warsztaty kukbuk

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz urodziła się i wychowała w Algierii. Obecnie prowadzi w Gdyni autorską restaurację z kuchnią Maghrebu. Jest inicjatorką cyklu „Dinner with a view”, któremu partneruje KUKBUK. W ramach tych spotkań Malika współpracuje z najlepszymi szefami kuchni, aby stworzyć tematyczne kolacje na łonie natury. Książka „Przyprawy” ukazała się 28 września nakładem wydawnictwa Pascal, pod patronatem KUKBUK-a, a chwilę później odbyła się jej premiera. Wzięliśmy udział w niezwykłych kulinarnych warsztatach z Ewą Maliką Szyc-Juchnowicz, których motywem przewodnim były, a jakże, przyprawy. 

 

Na początek musieliśmy rozpoznać zawartość różnych fiolek. Niektóre były pełne przypraw obecnych w polskiej kuchni, reszta zaś reprezentowała egzotyczne zakątki świata. Były między innymi tak odległe od naszej kultury przyprawy jak melasa z granatów czy woda z kwiatu pomarańczy. 

malika warsztaty kukbuk
Warsztaty malika kukbuk

Podczas warsztatów, pod okiem Maliki, przygotowaliśmy sześć dań na podstawie przepisów zawartych w jej książce. 

 

Oprócz pierożków z ciasta filo z farszem z batatów i pieczonych pomidorów oraz zimowego tabbouleh mieliśmy szansę spróbować kurczaka anyżowego z pomarańczą i arganem, parfait z wątróbki z truflą i fasolkę szparagową z bazylią i miętą. Zwieńczeniem był deser – aromatyczne kandyzowane banany z zielem angielskim. 

 

Poniżej prezentujemy jeden z naszych ulubionych przepisów z książki „Przyprawy”. Połączenie pieczonych pomidorów i batatów idealnie nadaje się na jesień. 

Warsztaty malika kukbuk

Pasta z batatów z pieczonymi pomidorami

 

·      400 g pomidorów pelati

·      5 ząbków czosnku

·      2 upieczone bataty (ok. 600 g)

·      imbir w proszku

·      1 pęczek posiekanej kolendry

·      sok z połówki cytryny

·      pieprz, sól

 

Pomidory rozkładamy na blaszce, posypujemy posiekanym drobno czosnkiem i zapiekamy „na sucho” w piecu (ok. 20 minut w temp. 170). Upieczone na miękko bataty blendujemy razem z imbirem. Mieszamy z grubo posiekanymi pieczonymi pomidorami, kolendrą, doprawiamy do smaku cytryną, solą i pieprzem.

Warsztaty malika kukbuk

Pierwsza książka Maliki, znanej gdyńskiej szefowej kuchni, to prawdziwe kompendium kulinarnej wiedzy. Autorka wybrała blisko pięćdziesiąt różnych przypraw, które podzieliła na sześć kategorii: rozgrzewające, korzenne, orzechowe, orzeźwiające, słone i słodkie. W każdej z grup znajdziemy przepisy na dania inspirowane kuchnią Maghrebu, na przykład na aromatyczną zupę harirę, tatar jagnięcy z nasturcją czy masło lawendowe. Nie brakuje tu także wariacji na temat rodzimych dań i cennego przepisu na świąteczny piernik, który w rodzinie Maliki jest na wagę złota. Opisy dań są zwięzłe i intuicyjne, a ponadto ozdabiają je niezwykle barwne zdjęcia i historie z życia Maliki.

Z książki dowiemy się nie tylko gdzie zaopatrzyć się w najlepsze przyprawy, ale i jak łączyć je ze sobą i do czego je dodawać. Malika opisuje czym jest tonka, jak wykorzystać w kuchni wodę pomarańczową i dlaczego przyprawiając danie, warto sięgnąć po wodorosty.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz urodziła się i wychowała w Algierii. Obecnie prowadzi w Gdyni autorską restaurację z kuchnią Maghrebu. Jest inicjatorką cyklu „Dinner with a view“, którego partnerem jest KUKBUK. W ramach tych spotkań Malika współpracuje z najlepszymi szefami kuchni, aby stworzyć tematyczne kolacje na łonie natury.

Jeśli macie ochotę zagłębić się w książkę Maliki, mamy dla was dobrą wiadomość – do rozdania są trzy egzemplarze! Wystarczy, że na adres konkurs@kukbuk.com.pl wyślecie odpowiedź na pytanie: Jaką przyprawę przedstawiłbym przybyszom z innej planety i dlaczego? Na autorów najciekawszych wypowiedzi czekają książki. Na wasze odpowiedzi czekamy do 2 listopada. Powodzenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: