Uprawiaj i zjadaj: marchew - KUKBUK

Uprawiaj i zjadaj: marchew

Pomarańczowe, białe i fioletowe – marchewkowe pole do popisu.

Zdjęcia: Kasia Stadejek

marchew uprawa kukbuk

Po truskawkach i ogórkach na naszych grządkach powinny się pojawić warzywa potrzebujące więcej czasu, by wydać plon. Jednym z nich jest marchew. Od wysiania do wzejścia minie około trzech tygodni. Od tego momentu upłynie jeszcze mniej cztery lub pięć miesięcy, nim zbierzemy pierwsze kształtne marchewki.


Korzeń i natka – cała roślina jest jadalna. Kiedyś stosowano nasiona marchwi dzikiej w celach leczniczych.


Posyp marchewce piaskiem
Ci, którzy chcą mieć własną marchew, powinni na początku sezonu przygotować donicę wypełnioną do trzech czwartych wysokości pulchną ziemią wymieszaną z piaskiem (jedna trzecia). Pomoże to w drenażu, ziemia będzie nagrzewać się szybciej, a marchewki prędzej wychyną do słońca. Marchew nie jest specjalnie wymagająca, jeśli chodzi o zasobność gleby, ale na pewno dużo lepiej radzi sobie w przewietrzonej, ciepłej glebie niż w gliniastej i ciężkiej.

marchew uprawa kukbuk

W czym sadzić?
Donica do odmian najczęściej spotykanych w sklepach powinna mieć głębokość co najmniej trzydziestu centymetrów. Choć jest sposób, by uprawiać marchew w mniejszych pojemnikach. W takim przypadku należy szukać odmian dających krótkie, pękate korzenie, na przykład pariser. Odmiany te, choć wyglądają atrakcyjnie, powstają w procesie specjalnych zabiegów i są tak zwanymi mieszańcami F1. Nasiona zebrane z tych marchewek nie powtórzą cech rośliny, z której powstały.

Siej z precyzją
Wysiewamy nasiona do wcześniej zwilżonej gleby na głębokość około centymetra, zachowując pomiędzy nasionami mniej więcej pięciocentymetrowe odstępy, a między rzędami – piętnastocentymetrowe. Po pojawieniu się pierwszych liści należy powyrywać zbyt gęsto posiane warzywa. By cieszyć się wczesnowiosenną marchwią, trzeba ją wysiać na początku listopada.

marchew uprawa kukbuk

Chcąc zapobiec najczęstszym chorobom, takim jak połyśnica marchwianka, można do donicy z marchwią dosadzić bylicę piołun.


Jak uzyskać kolorowe marchewki?
Najpopularniejsze na rynku są odmiany o pomarańczowych korzeniach. Przy odrobinie wysiłku znajdziemy jednak nasiona odmian dających inny kolor korzenia. I tu ciekawostka. Pierwsze marchewki z rozmysłem uprawiane przez człowieka miały kolor biały lub fioletowy. Pomarańczowe marchewki w Europie pojawiły się stosunkowo późno. Legenda mówi, że zebrano je po raz pierwszy w Holandii, a były uprawiane na cześć Wilhelma Orańskiego, dzielnie walczącego z flotą angielsko-francuską. Legenda zawsze ma w sobie ziarnko prawdy. Dzięki niej wiemy, że spotykane dziś fioletowe, białe i żółte marchewki nie są wymysłem inżynierii genetycznej.

Tekst: Sławek Sendzielski, zdjęcia: Kasia Stadejek

© KUKBUK 2017